BNN fokusā | Rajevskis analizē ietekmīgu ierēdņu atbrīvošanu: Politiski lēmumi vai administratīvas sekas?

Šī nedēļa bija zīmīga ar diviem satricinājumiem šķietami stabilajā valsts civildienesta pasaulē. Amatus zaudēja divi ļoti ietekmīgi ierēdņi – Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis un Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova. Vai tas nozīmē, ka ierēdniecību sāk apdraudēt politikas “zemūdens akmeņi” vai arī iemesli ir citi – BNN vaicāja politologam  Filipam Rajevskim.

Bijušajam Valsts kancelejas direktoram Jānim Citskovskim un Satiksmes ministrijas valsts sekretārei Ilondai Stepanovai piemērotie disciplinārsodi ar pazemināšanu amatā ir divi dažādi, savstarpēji nesaistīti procesi, uzsver politologs.

Citskovska gadījumā tās bija konsekvences ilgākam procesam un nekas neliecināja, ka šī lieta varētu beigties bez sekām, tai skaitā kādam ierēdnim, skaidro Rajevskis . “Tas būtu brīnums, ja milzīgais skandāls, kura rezultātā ārlietu ministrs [Krišjānis Kariņš] zaudēja amatu un, būdams viens no vadošajiem “Jaunās Vienotības” politiķiem, netika ievēlēts Eiropas Parlamentā, paliktu bez sekām. Šāda veida politiski skandāli, kur iesaistīti arī ierēdņi, nemēdz beigties ar neko. Sekas ir diezgan objektīvas, jo Valsts kancelejas direktors tomēr ir līdzatbildīgs speciālo avioreisu lietā.”

Savukārt attiecībā uz  Ilondas Stepanovas pazemināšanu amatā nepietiekami veiktās “Rail Baltica” projekta uzraudzības dēļ, Filips Rajevskis pauž, ka Satiksmes ministrijā notiekošais drīzāk izskatās pēc ierēdniecības politizācijas. “Valsts sekretāres pazemināšana amatā nav vienīgais gadījums, citā amatā pārcelts ir arī viens no vietniekiem. Tas liek domāt, ka ministrs grib likt šajos amatos sev politiski lojālākus un ērtākus ierēdņus.”

Taujāts, vai tas nozīmē, ka starp SM valsts sekretāres grēkiem ir arī nepietiekamā Kaspara Briškena darbības uzraudzība laikā, kad pašreizējais satiksmes ministrs bija “RB Rail” stratēģijas un attīstības vadītāja amatā, politologs atzīst –  SM valsts sekretāre “lido” no amata, jo ministram  vajag atrast grēkāzi. “Viņš pats jau nevar būt tas grēkāzis, kurš nav gana kvalitatīvi uzraudzīts, un tāpēc viss notiek tā, kā notiek,” saka Filips Rajevskis.

Lasiet arī: BNN intervija | Valdības neizdarības Rail Baltica projektā: bijušais ministrs Vitenbergs atklāj detaļas

Lasiet arī: BNN intervija | Tālis Linkaits par “Rail Baltica”: Man jāpasmaida par to, ka kāds it kā kaut ko nezināja

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas