BNN nedēļas apkopojums: Deficīts uzvarai. Baterijvilcieni. Mārupes fēnikss. Kara «sāncense».

Svarīgākais, kas sastrādāts aizvadītajā darba nedēļā, protams, ir valdībā apstiprinātais, Fiskālās disciplīnas padomes (tātat varam drošāk ticēt, ka arī Briseles) akceptu saņēmušais un Saeimai atdotais valsts budžeta projekts. Tas būs visā Latvijas Republikas vēsturē visdāsnākais tēriņos. Diemžēl uz iespaidīga deficīta rēķina.

Šis mums, Eiropai, ir netieša, bet izšķiroša kara laiks, un tāpēc Māstrihtas kritērijos noteiktie ierobežojumi – ieskaitot budžeta iztrūkumam atļautos 3 procentus no iekšzemes kopprodukta – visā ES turpina stāvēt maliņā.

Sadūšojusies tik kardinālai budžeta politikai, valdība drošāk pieķeras arī tām lietām, kas vēl nesen bija «svētās govis» iepriekšējās koalīcijas stabilites vārdā. Ministru prezidenta neapmierinātība ar Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminaļa cēlājiem un viņu noslēpumaino investoru sakņojas ne tikai uzņēmēju nespējā būt konkrētiem. Dažu šī vai citu projektu «politisko advokātu» un likumu virzītāju vairs nav ne koalīcijā, ne pat Saeimā.

Atšķirībā no politiķiem, kuri kandidēja pēdējās Rīgas domes vēlēšanās, satiksmes ministrs uz velosipēda nepozē. Viņš ar to brauc un neslēpj, ka šajā amatā ir tīkami par eironaudu attīstīt veloceliņu tīklu.

Jānis Vitenbergs vēlas, lai Latvijā būtu vairāk kvalitatīva sabiedriskā transporta, vairāk pasažieru vilcienos – taču tādēļ autoceļi noteikti nepaliks novārtā. Arī ostu pārvaldes reforma – vēl viena nesenā «svētā govs» – būs jāpadara racionālāka, turklāt ministram ir vieglāk atzīt likuma kļūmes. Ne viņš tās uzspieda vai pieļāva. 

Mārupes ugunsgrēks diemžēl nav pirmā reize, kad «sarkanais gailis» vai cita nelaime mums atklāj: tepat, mūsu «mazliet par mazu» Latvijā, tiek ražota izcila, vērtīga, pat globāli svarīga produkcija. Lai uzņēmumam ātra atgūšanās, lai pelnīts sods iespējamai nevīžībai vai pīpmanībai – vai tomēr sabotāžai!

Ministra iecerētais valsts ugunsdzēsēju priekšnieks savas karjeras pamatus veidojis Daugavpilī. Tā mums ir īpaša, «nevienkārša» pilsēta, un ja kādam tajā ir veicies, tad – nu gluži kā Frenka Sinatras dziesmā par Ņujorku – viņam veiksies visur!

Pasaules lielvalstij nr.2 tās ziemeļu kaimiņš – Krievija – nav nekāds līdzvērtīgs partneris, tikai no Pekinas pilnībā, politiski un ekonomiski, atkarīgs vasalis, energoresursu un citu dabas bagātību avots. Taču tieši tādēļ Ķīnas diplomātija sargā Putina režīmu no sakāves. Iespējams, pat apdraudot savas labklājības pamatu – brīvu tirdzniecību ar visu pasauli.

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Vajadzīgais parāds, Agresijas atbalss, Bez aizmugures, Vairāk satiksmes, Spārni apsvila, Daugavpils rūdījums, Nāvestrīce, Sargā «benzītanku»

 

VAJADZĪGAIS PARĀDS

Valsts budžets atbilst ekonomiskajai situācijai, atzīst FDP

Fiskālās disciplīnas padome, valsts budžets, valsts ārējais parāds,
Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka un padomes sekretārs Ivars Golsts. Foto: Evija Trifanova / LETA

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) kopumā atbalsta Finanšu ministrijas piedāvāto fiskālo stratēģiju, fiskālos mērķus, sagatavoto budžeta plānu 2023.gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru 2023.–2025. gadam. Tā paziņoja, ka šī gada valsts budžets atbilst Latvijas ekonomiskajai situācijai.

Valdības sēdē otrdien, 7.februārī, ir apstiprināts valsts budžeta projekts ar lielākajiem izdevumiem Latvijas vēsturē.

Vairāk uzziniet šeit.

 

AGRESIJAS ATBALSS

Liegums privātajās augstskolās mācīt krievu valodā atbilst Satversmei

Satversmes tiesa, krievu valoda, ES valoda, valsts valoda, privātās augstskolas, Svarīgi,
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Ierobežojumi privātajām augstskolām īstenot studiju programmas Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās neatbilst Satversmei, bet citu svešvalodu ierobežojumi tai atbilst, ir secinājusi Satversmes tiesa (ST).

Tas nozīmē, ka privātajās augstskolās drīkstētu būt studiju programmas, piemēram, angļu valodā, taču ne krievu valodā, kas nav ES oficiālā valoda.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BEZ AIZMUGURES

Premjers neizslēdz, ka SDG termināli varētu būvēt valsts

sašķidrinātā dabasgāze, Skulte LNG Terminal, Krišjānis Kariņš, Saulkrastu SDG terminālis, Skulte, Svarīgi,
SDG terminālis Polijas ostas pilsētā Svinoujscē. ilustratīvs attēls. Foto: Radoslaw Kaczmarek / Flickr

Ja Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļa attīstītāji vai stratēģiskais investors prasīs valstij neadekvātas garantijas, nav izslēgts, ka termināli varētu būvēt pati valsts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma trešdien, 8.februārī, paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers solīja, ka nepieļaus situāciju, ka investors no valsts prasīs neiespējamus solījumus un garantijas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VAIRĀK SATIKSMES

BNN intervija | Jānis Vitenbergs: Ministrs nevar strādāt atrauti no nozares

Jānios Vitenbergs, satiksmes ministrs, Latvijas valsts ceļi, Latvijas Dzelzceļš, ostu reforma, veloceliņi, pasažieru pārvadājumi, Autotransporta direkcija, LDz Cargo, Rail Baltica, Svarīgi,
Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Zane Bitere / LETA

Ilona Bērziņa, BNN

Jaunais satiksmes ministrs ir apņēmības pilns sakārtot Rīgas apvedceļu; vismaz iegādāties, ja ne palaist pa sliedēm, pirmos bateriju vilcienus; izbūvēt jaunus veloceliņus gar ātrgaitas šosejām; raudzīties, lai Rail Baltica projekta tālākā virzība vairs nebuksētu. Beigu beigās, arī tikt galā ar sava priekšgājēja atstāto karsto kartupeli – Ostu pārvaldības modeļa reformu.

Jāņa Vitenberga (NA) aizrautība, runājot par šīm un arī citām lietām fascinē. Pagaidām varu vien atkārtot jau nesen rakstīto – izskatās, ka ledus ir ja ne gluži sakustējies, tad vismaz sākusies tā laušana.

Vairāk uzziniet šeit

 

SPĀRNI APSVILA

Ugunsgrēks dronu ražotnē izcēlies, iespējams, darba drošības pārkāpumu dēļ

 
Edge Autonomy, Mārupe, ugunsgrēks, Valsts policija, Armands Ruks, Svarīgi,
Edge Autonomy biznesa attīstības vadītājs Kristaps Puķe (no kreisās) pērnā gada 15.novemmbrī piedalās Ziedot.lv kampaņā, vācot līdzekļus vietējo militārās rūpniecības ražojumu piegādei Ukrainas aizstāvjiem. Foto: Paula Čurkste / LETA

Ugunsgrēks bezpilota lidaparātu ražotnes Edge Autonomy telpās trešdien [tā ir rakstīts ziņā – BNN], 8.februārī, izcēlās, iespējams, darba drošības noteikumu pārkāpumu dēļ, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes piektdien, 10. februārī, pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Tomēr vienlaikus tiek ļoti rūpīgi pārbaudīta arī versija par ļaunprātīgu dedzināšanu.

Viņš informēja, ka tiek veikta virkne ekspertīžu, lai labāk saprastu uguns izcelsmi.

Vairāk uzziniet šeit.

 

DAUGAVPILS RŪDĪJUMS

Kučinskis par nākamo VUGD priekšnieku virzīs pulkvedi Baltmani

Mārtiņš Baltmanis, VUGD, Āboltiņš, Iekšlietu ministrija, Kučinskis, VUGD priekšnieks
Mārtiņš Baltmanis
Foto: Zane Bitere/LETA

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) par nākamo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku virzīs pulkvedi Mārtiņu Baltmani.

Likums paredz, ka dienesta vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ ministrs pēc tam, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NĀVESTRĪCE

Sākta ziedojumu vākšana Turcijas zemestrīcē cietušajiem

 
Sīrija, Turcija, Zemestrīce, Ziedojumi, Tavi draugi, ziedot.lv, Svarīgi,
Pēc 7,8 magnitūdu zemestrīces izdzīvojušie cilvēki sildās pie ugunskura Kahramanmarašas pilsētas drupās. Turcijas dienvidaustrumi, 7.feburāris. Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Labdarības organizācija Ziedot.lv sadarbībā ar Turcijas vēstniecību Latvijā un biedrību Tavi draugi ir sākusi pieņemt Latvijas sabiedrības palīdzību postošajās zemestrīcēs cietušajiem un bez mājokļiem palikušajiem cilvēkiem.

Pajumti ir zaudējuši desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri ziemas salā ir spiesti meklēt patvērumu veikalos, stadionos, mošejās un citos kopienas centros.

Vairāk uzziniet šeit.

 

SARGĀ «BENZĪNTANKU»

Ķīnas vēstnieks ES kritizē ieroču piegādes un bloka attiecības ar Taivānu

Svarīgi, Ķīna, Taivāna, Eiropas Savienība, karš Ukrainā, militārais atbalsts Ukrainai
Ķīnas vēstnieks ES Fu Kuns. Foto: CTBTO/Flickr

Pekinas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) apšaubījis rietumu aicinājumu palīdzēt Ukrainai gūt pilnīgu uzvaru, un izteicis neapmierinātību par bloka pārstāvju vizītēm Taivānā, raksta Politico.

Ķīnas vēstnieks sacīja, ka esot jāparūpējas par drošības draudu novēršanu abām pusēm: kā Ukrainai, tā Krievijai.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas