Ķīnas vēstnieks ES kritizē ieroču piegādes un bloka attiecības ar Taivānu

Pekinas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) apšaubījis rietumu aicinājumu palīdzēt Ukrainai gūt pilnīgu uzvaru, un izteicis neapmierinātību par bloka pārstāvju vizītēm Taivānā, raksta Politico.

Fun Kuns (Fu Cong) īsi pirms plānotās Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes Briselē kritizējis ES par atkāpšanos no solījumiem, un brīdinājis, ka ES amatpersonām jāpārtrauc apmeklēt Taivāna. Vēstnieka komentāri par Ukrainu un Taivānu, diviem visjūtīgākajiem ģeopolitiskajiem jautājumiem Ķīnas un rietumu vidū, nāk laikā, kad, saskaņā ar Krievijas valdības sniegto informāciju, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins (Xi Jinping) plāno vizīti Maskavā. Kuns uzstāj, ka Krievijas–Ukrainas «konflikts» ir neizbēgams sarunu punkts, bet kopumā Pekinu ar Krieviju vienu daudzpusīgas, draudzīgas attiecības.

Eiropas Politikas centra rīkotajā pasākumā Kuns sacīja: «Godīgi sakot, mēs esam diezgan noraizējušies par iespējamo konflikta eskalāciju, un mēs neticam, ka ieroču piegādes spēs to atrisināt.

Mēs esam satraukti par ļaudīm, kas runā par absolūtās uzvaras gūšanu kaujas laukā. Mēs ticam, ka īsta vieta uzvarām būtu pie sarunu galda.»

Ideju par pilnīgu uzvaru visskaļāk atbalsta Baltijas un Austrumeiropas valstis, un arī Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) solījis atbalstīt Ukrainas uzvaru.

Ķīnas vēstnieks sacīja, ka esot jāparūpējas par drošības draudu novēršanu abām pusēm: kā Ukrainai, tā Krievijai. Viņš arī noraidīja Taivānas salīdzināšanu ar Ukrainu, kas abas izjūt draudus no kaimiņvalsts, kam pieder kodolieroči: «Man jāatgādina, ka Ukrainas krīze un Taivānas jautājumus ir dažādas lietas. Ukraina ir neatkarīga valsts, savukārt Taivāna ir daļa no Ķīnas. Tādēļ šos jautājumus nevar pat salīdzināt.» Viņš piebilda, ka vērojama iepriekšējo apņemšanos sairšana, un arī ES amatpersonas sāk apmeklēt Taivānu.

Eiropas Komisija nav publiskojusi oficiālu informāciju par tās pārstāvju vizītēm Taivānā. Kuns norādīja, ka jebkādu sadarbības līgumu slēgšana starp Taivānu un ES varētu novest pie bloka un Ķīnas attiecību fundamentālām pārmaiņām.

Lasiet arī: BNN pēta | Viļņa: Ķīna mīkstina savu nostāju importa jautājumos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas