NATO valstis jau ir palīdzējušas Ukrainai ar 112 miljardiem eiro

NATO valstis jau ir sniegušas Ukrainai militāro, humāno un finansiālo palīdzību aptuveni 112 miljardu eiro apmērā, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Kopš Krievijas agresijas kara sākuma gandrīz pirms gada kopumā trīsdesmit NATO sabiedrotie ir snieguši Ukrainai nepieredzētu atbalstu, un ASV kā lielākajam sabiedrotajam ir neaizstājama loma, Vašingtonā kopīgā preses konferencē ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu paziņoja Stoltenbergs. Arī Eiropas sabiedrotie un Kanāda ir pastiprinājušas palīdzību – kopā tās sniegušas vairāk nekā pusi no visa atbalsta, piegādājot tankus, modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas un citu militāro aprīkojumu.

Turklāt Eiropas valstis uzņēmušas gandrīz piecus miljonus ukraiņu bēgļu,

noteikušas bezprecedenta sankcijas un atsakās no Krievijas gāzes un naftas.

Stoltenbergs piebilda, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins «šo karu varu izbeigt šodien, ja viņš izved savus spēkus no Ukrainas un sēžas pie sarunu galda». NATO ģenerālsekretārs atzina: «Taču diemžēl mēs neredzam pazīmes, ka Krievija gatavotos mieram. Gluži pretēji, Maskava gatavojas jaunām militārām ofensīvām. Tāpēc mums jāturpina nodrošināt Ukrainai nepieciešamos ieročus, lai tā atgūtu teritoriju un uzvarētu kā suverēna neatkarīga valsts»

Viņš brīdināja, ka Krievijas uzvara «būtu traģēdija Ukrainai», taču tā rada arī briesmas visai Ziemeļatlantijas aliansei.

Lasiet arī: Zelenskis Parīzē tiekas ar Makronu un Šolcu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas