Zelenskis Parīzē tiekas ar Makronu un Šolcu

Ukrainas prezidents pēc vizītes Lielbritānijā devies satikt Vācijas kancleru un Francijas prezidentu, lai virzītu sarunas par iznīcinātāju nodošanu Ukrainas rīcībā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 8.februāra vakarā Parīzē ticies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) un Vācijas kancleru Olafu Šolcu (Olaf Scholz). Abu rietumvalstu līderi vēlreiz uzsvēruši, ka Krievija nedrīkst uzvarēt, un apņēmušies turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainai. Visticamāk, Zelenskis lūgs iznīcinātājus arī Briselē, kur ceturtdien, 9.februārī, tiksies ar Eiropas Savienības valstu vadītājiem.

Kopā ar Makronu un Šolcu uzstājoties preses konferencē, Zelenskis norādīja, ka Francijai un Vācijai ir potenciāls, lai tās palīdzētu pagriezt kara gaitu, nododot Ukrainas rīcībā tankus, modernus iznīcinātājus un tālas darbības raķetes. Viņš sacīja, ka tiek diskutēts par iznīcinātājiem, un laika ir ļoti maz.

Francijas prezidents informēja, ka Ukraina var rēķināties ar viņa valsts atbalstu un Francija ir apņēmusies palīdzēt Ukrainai uzvarēt un atjaunot tās likumīgās tiesības. Vācijas kanclers papildināja:

«Pozīcija nav mainījusies – Krievija nedrīkst uzvarēt.»

Pagaidām atklāts paliek jautājums, vai tas nozīmē, ka rietumvalstis piegādās Ukrainai iznīcinātājus. Gan Francijas prezidents, gan Vācijas kanclers ir vairākkārt saņēmuši kritiku par pārāk lēnu atbalstu Ukrainai.

Zelenskis iepriekš izrādījis neapmierinātību par Makrona regulārajām telefona sarunām ar Putinu pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā. Tagad Ukrainas prezidents Francijas laikrakstam Le Figaro sacīja, ka tic – Makrons ir mainījies, un viņa atbalsts Ukrainas uzvarai un durvju atvēršana tanku piegādēm janvārī to parāda.

Tiek ziņots, ka Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless (Ben Wallace) šobrīd izvērtē, kādas lidmašīnas būtu piemērotākās Ukrainai, tomēr uzsvērts, ka tas ir ilgtermiņa risinājums, un pilotu apmācība var aizņemt gadus. Maskava jau paziņojusi, ka tā nepalikšot atbildi parādā, ja Ukrainai tiks nodoti iznīcinātāji.

Lasiet arī: Zelenskis apmeklē Londonu; Lielbritānija sola apmācīt pilotus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas