Līgo un Jāņu svētki ir nosvinēti – dziesmas nodziedātas, ugunskuri izdeguši, un galds… vēl joprojām pilns. Bieži pēc svētkiem ledusskapī paliek cepta gaļa, Jāņu siers, maize, dārzeņi un citas gardas lietas, kas var ātri sabojāties, ja tās neizlieto laicīgi. Lai pārtika netiktu izšķērdēta un svētki neatstātu nepatīkamu “pēcsvētku rēķinu”, BNN piedāvā vairākus vienkāršus un gardus risinājumus – ar receptēm!
Strogonovs no svētku gaļas – sātīgi un vienkārši
Ja palikusi cepta vai grilēta gaļa (cūkgaļa, liellops vai vistas fileja), no tās ātri var pagatavot gardu Strogonovu.
Sastāvdaļas:
-
Aptuveni 300 g gatavas (sagrieztas) gaļas
-
1 sīpols
-
1 ēd.k. tomātu pastas
-
150 ml skābā krējuma
-
100 ml ūdens vai buljona
-
Eļļa cepšanai, sāls, pipari
Pagatavošana:
-
Sagriež sīpolu un apcep to uz pannas līdz zeltainam.
-
Pievieno sagriezto gaļu un nedaudz apcep.
-
Iemaisa tomātu pastu un pēc brīža – skābo krējumu un ūdeni/buljonu.
-
Vāra uz nelielas uguns 10 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
-
Pasniedz ar kartupeļiem, rīsiem vai makaroniem.
Karstmaizes ar Jāņu sieru – ātri un gardi
Jāņu siers nav ēdiens, ko ēd katru dienu, bet uz karstmaizes tas iegūst jaunu garšu dimensiju.
Sastāvdaļas:
-
Maize (rupjmaize vai baltmaize)
-
Jāņu siers (rīvēts vai šķēlēs)
-
Sviests vai sviesta maisījums
-
Tomāts vai paprika (pēc izvēles)
-
Zaļumi, ķimenes vai sinepes (pēc garšas)
Pagatavošana:
-
Maizi apsmērē ar sviestu vai sinepēm.
-
Uzliek šķēli tomāta vai paprikas.
-
Pārber ar Jāņu sieru un zaļumiem.
-
Cep krāsnī 200°C ~7–10 minūtes, līdz siers izkusis un maize kraukšķīga.
Pica no pārpalikumiem – iztīrām ledusskapi ar gaumi
Pica ir viens no ēdieniem, kuram var pielāgot gandrīz jebko – sieru, gaļu, dārzeņus, pat zaļumus.
Vienkāršā mīkla (vai izmanto gatavu lavašu vai maizīti):
-
250 g miltu
-
150 ml ūdens
-
2 ēd.k. eļļas
-
Šķipsniņa sāls
Toppings:
-
Jāņu siers, sagriezta cepta gaļa, sīpoli, tomāti, kečups vai tomātu mērce
Pagatavošana:
-
Mīklu samīca un izrullē plānā kārtā.
-
Uzsmērē mērci, izkārto sastāvdaļas.
-
Cep krāsnī 220°C ~10–15 minūtes.
Dārzeņu sacepums ar sieru – ja pāri palikušas grilētas vai svaigas dārzeņu šķēles
Sastāvdaļas:
-
Grilēti kabači, paprika, sīpoli vai burkāni
-
Jāņu siers vai cits siers
-
Olas (2–3 gab.)
-
Skābais krējums (2 ēd.k.)
Pagatavošana:
-
Sakapā dārzeņus un liek cepamtraukā.
-
Pārlej ar sakultām olām un krējumu.
-
Pārber ar sieru.
-
Cep 180°C ~20 minūtes, līdz sacietē.
Maizes deserts – ja maize sāk kļūt cieta
No sausas baltmaizes var viegli pagatavot saldo pudiņu.
Sastāvdaļas:
-
4–5 šķēles baltmaizes
-
300 ml piena
-
2 olas
-
Cukurs, vaniļa, kanēlis
-
Āboli vai ogas (pēc izvēles)
Pagatavošana:
-
Maizi sagriež gabaliņos, liek formā.
-
Sajauc pienu ar olām, cukuru, vaniļu.
-
Pārlej maizi, pievieno ābolus vai ogas.
-
Cep 180°C apmēram 30 minūtes.
Līgo svētki ir svētki pārpilnībai, bet arī gudrībai – kā pārdomāti rīkoties ar to, kas palicis pāri. Izmantojot šos vienkāršos padomus un receptes, iespējams ne tikai izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas, bet arī izbaudīt garšīgus ēdienus vēl vairākas dienas pēc svētkiem.
BNN novēl – saudzē pārtiku, bet ne garšu!
Lasiet arī: BNN padoms | Aromātisks, veselīgs un viegli audzējams – tagad ir īstais laiks bazilikam