BNN padoms | Kartupeļu sezona ir klāt! Gardas vakariņu idejas no klasikas līdz kaimiņu cepelīniem

Latvieša un kartupeļa saikne ir ne tikai garšas, bet arī kultūras jautājums. Kartupeļi nav vienkārši sakneņi, kas aug Latvijas tumšajā un auglīgajā zemē – tie ir cieši saistīti ar mūsu ikdienas ēdienkarti, ģimenes tradīcijām un pat nacionālo identitāti. Nav nejaušība, ka teiciens “bez kartupeļa vakariņas nav vakariņas” joprojām skan daudzās ģimenēs.

Šobrīd Latvijas dārzos un tirgos kartupeļu sezona rit pilnā sparā. Tiem, kas paši audzē, katra izrakta bumbuļa krāsa un forma šķiet mazs brīnums. Bet arī pilsētnieki sajūt kartupeļu laika burvību – tirgū smaržo zeme un saulē sakarsuši maisi, pilni ar vēl svaigiem kartupeļiem.

Lai padarītu šo nedēļu garšīgu un daudzveidīgu, BNN piedāvā gardas vakariņu idejas, kur galvenā sastāvdaļa ir – protams – kartupelis. Šīs receptes ir vienkāršas, pieejamas un sniedz to īpašo mājīguma sajūtu, ko tikai kartupeļu ēdieni spēj dot.

Kartupeļu pankūkas – vienkārši, kraukšķīgi, kā bērnībā

Kartupeļu pankūkas ir klasika, ko mīl gan bērni, gan pieaugušie. Tās ir ātras, sātīgas un īpaši gardas ar krējumu vai ābolu mērci. Kartupeļa maigums un kraukšķīgā maliņa veido ideālu līdzsvaru, un smarža vien jau pasaka – mājas ir tur, kur pannā cepas pankūkas.

Receptes ideja:
– Sarīvē 5 vidēja izmēra kartupeļus un 1 sīpolu.
– Pievieno 1 olu, sāli, piparus, nedaudz miltu.
– Uzsildi pannu, pievieno eļļu un cep zeltaini brūnas pankūkas no abām pusēm.
– Pasniedz ar skābo krējumu vai, klasiskā versijā, ar ābolu biezeni.


Kartupeļu sacepums ar sieru – sildoša klasika darba dienas vakaram

Sacepums ir ideāls, kad ledusskapī ir nedaudz siera, kāds sīpols un pāris kartupeļi. Siltuma un siera slānis apvienojas ar kartupeļu sātīgumu – un vakariņas kļūst par svētkiem.

Receptes ideja:
– Nomizo un plānās šķēlēs sagriez 6–8 kartupeļus.
– Sagriez 1 sīpolu, sarīvē 100 g siera.
– Kārto cepeštrauka slāņos: kartupeļi, sīpoli, sāls, pipari, siers.
– Pārlej ar 200 ml saldā krējuma vai piena un cep 180°C apmēram 50 minūtes.


Kartupeļu pīrāgs ar dārzeņiem vai malto gaļu – rustikāls un bagātīgs

Šī ir recepte vakariņām, kurām piešķirt īpašu noskaņu – it kā mazs svētku galds ikdienā. Pīrāgs apvieno kartupeļu maigumu un pildījuma garšas dažādību.

Receptes ideja:
– Pagatavo kartupeļu biezeni no 6 kartupeļiem ar sviestu un pienu.
– Pildījumam vari izmantot apceptu malto gaļu ar burkāniem un sīpoliem vai sēnes ar spinātiem.
– Kārto cepamformā: apakšā pildījums, virsū kartupeļu masa.
– Pārkaisi ar sieru un cep 200°C apmēram 25 minūtes.


Cepti kartupeļi ar zaļumu sviestu – vienkārši, bet izcili gardi

Kad vakariņām vajag ko ātru un aromātisku, cepti kartupeļi ar zaļumu sviestu ir īsts trāpījums. Tos var pasniegt gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu zivij vai gaļai.

Receptes ideja:
– Kartupeļus nomazgā, pārgriez uz pusēm un apviļā olīveļļā ar sāli, timiānu vai rozmarīnu.
– Cep 200°C aptuveni 40 minūtes.
– Zaļumu sviestam samaisi sviestu ar ķiploku, pētersīļiem, dilles vai lokiem.
– Pasniedz karstus ar sviesta piciņu uz katra kartupeļa.


Kartupeļu zupa – viegla, sildoša un dvēseli barojoša

Labs vakars sākas ar bļodiņu siltas zupas – un kartupeļu zupa ar dārzeņiem vai mazliet kūpinājuma piešķir mājīgu sajūtu. Šī ir recepte, kas vienmēr izdosies.

Receptes ideja:
– Vārīt katlā sagrieztus kartupeļus, burkānus, seleriju, sīpolus.
– Ja vēlas – pievieno šķiņķa gabaliņus vai kūpinātu gaļu.
– Vāra līdz dārzeņi mīksti, pievieno sāli, piparus, pētersīļus.
– Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz saldā krējuma zupas krēmīgumam.


Cepelīni – Lietuvas lepnums uz latviešu galda

Kad brīvdienās ir vairāk laika un vēlme pārsteigt mājiniekus, var pagatavot īstu meistardarbu – cepelīnus. Tie ir lieli kartupeļu klimpas pildīti ar gaļu, kas simbolizē mūsu reģiona kulināro cieņu un radniecību ar kaimiņtautām.

Kāpēc vērts? Cepelīni ir ne tikai ļoti sātīgi, bet arī izteikti ģimeniski – tie prasa kopīgu gatavošanu, laiku un pacietību. Un nākamajā dienā atliek vien tos uzsildīt pannā, un vakariņas atkal ir gatavas!

Īsumā par recepti:
– Rīvēti neapstrādāti un daļa vārītu kartupeļu, veido mīklu.
– Pildījums: malta gaļa ar sīpoliem, sāli, pipariem.
– Veido lielas klimpas ar pildījumu, vāri sālsūdenī apmēram 30–40 minūtes.
– Pasniedz ar krējumu un ceptiem speķa gabaliņiem vai sīpoliem.

Kartupeļu raža – vērtība gan sirdij, gan šķīvim

Latvijā kartupelis nav tikai produkts – tas ir stāsts par paaudžu darbu, sezonālumu un uzticamību. Katrs izrakts kartupelis atgādina, ka zeme atmaksā rūpes. No laukiem līdz pilsētu virtuvēm kartupelis paliek mūžīgā vērtība, kas apvieno garšu, vienkāršību un daudzveidību.

Šonedēļ ļaujiet vakariņām smaržot pēc kartupeļiem. Izvēlieties vienu vai vairākas receptes, iesaistiet ģimeni un baudiet to, kas mums ir dots – zemi, ražu un siltumu, kas nāk no šķīvja.

Lasiet arī: BNN padoms | “Kabaci vajag?” Jā! Ko darīt, kad dārzs lutina ar pārbagātību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas