BNN padoms | Ķiploki rudenī: stādām nākamajai ražai un baudām veselībai jau šodien

Rudens ir ķiploku laiks divējādi – tieši tagad tos var iestādīt, lai nākamgad dārzā būtu sava raža, un tieši tagad tos ir vērts vairāk ēst, lai stiprinātu veselību ziemai. Ķiploks ir kā neliels brīnumlīdzeklis – gan garšai, gan imunitātei, gan sirdij.

Kāpēc ķiploks tik svarīgs tieši rudenī?

Kad dienas kļūst īsākas un mitrākas, arī vīrusi sāk aktīvāk klejot apkārt. Ķiplokos esošais alicīns palīdz organismam cīnīties ar baktērijām un stiprina aizsargspējas. Turklāt ķiploks uzlabo asinsriti un sirds darbību – īpaši noderīgi tumšajā sezonā, kad enerģijas brīžiem pietrūkst.

Kā ēst ķiplokus, lai tie patiešām palīdzētu?

  • Vislabāk – svaigus. Iemaisiet saspiestu daiviņu jau gatavā ēdienā vai uzsmērējiet uz maizes ar sviestu – būs gan garšīgi, gan veselīgi.

  • Ķiploks ar medu. Daudziem mājās pārbaudīta recepte – vakarā apēst sasmalcinātu daivu ar tējkaroti medus.

  • Sildoša tēja. Karstā ūdenī ielieciet saspiestu ķiploka daiviņu, pievienojiet citrona sulu un medu – dabisks līdzeklis pret rudens klepu.

  • Ķiploku sviests. Sajauciet ķiploku ar sviestu un dillēm – viegls, bet veselīgs našķis, ko pasniegt pie maizes vai dārzeņiem.

Kad un kā stādīt ķiplokus?

Ķiplokiem ir divi galvenie veidi – ziemas un vasaras.

  • Rudenī (septembris–oktobris) stāda ziemas ķiplokus. Tie līdz salam paspēj iesakņoties, pavasarī sadīgst un vasarā dod lielākas galvas.

  • Pavasarī (aprīlis–maijs) stāda vasaras ķiplokus. To galvas parasti ir mazākas, bet priekšrocība – tie glabājas ilgāk ziemā.

Ja tagad ir rudens, septembris vai oktobris – tas ir īstais laiks stādīt ziemas ķiplokus. Savukārt, ja jau ir vēls rudens un zeme sāk sasalst, labāk nesteigties un nogaidīt līdz pavasarim, kad varēs iestādīt vasaras ķiplokus.

Stādot izvēlieties veselīgas, lielas daiviņas, lieciet tās 5–6 cm dziļumā ar 8–10 cm atstarpēm. Saulaina un gaisa caurlaidīga augsne būs vispiemērotākā.

Un kad tad novākt?

Par novākšanu domāsim tikai nākamajā vasarā – kad lapas sāk dzeltēt un vīst. Tad ķiplokus izrok, apžāvē un glabā vēsā, sausā vietā. Pareizi novākti tie saglabājas līdz pat pavasarim.

Ķiploks ir viens no tiem augiem, kas vienmēr būs noderīgs – gan veselībai, gan virtuvē. Rudens ir īstais brīdis par to atcerēties: ēdam tos jau šodien, lai būtu stiprāki ziemā, un stādām dārzā, lai nākamgad būtu sava, bagātīga raža.

Lasiet arī: BNN padoms | kā stiprināt organismu un izvairīties no rudens vīrusiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas