BNN pēta | notiesātais Lietuvas parlamenta deputāts, kuram joprojām ir mandāts, vēlas pieņemt likumus no cietuma

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Lietuvas parlaments, Seims, ir nonācis divdomīgā un bezprecedenta situācijā – līdz šim nav izdevies atņemt deputāta mandātu notiesātajam deputātam Vītautam Gapšim (Vytautas Gapšys). Turklāt deputāts vēlas turpināt likumdošanas darbu, atrodoties aiz restēm.

Lai gan parlamentā tika iesniegtas četras rezolūcijas, saskaņā ar kurām Seima deputātu varētu atbrīvot no amata ārkārtas kārtā, piemēram, notiesāšanas gadījumā, neviena no tām neguva nepieciešamo 85 deputātu atbalstu. Pēdējā balsojumā janvāra sākumā par deputāta mandāta atņemšanu Gapšim piedalījās 122 Seima deputāti.

Janvāra sākumā deputāta otrais mēģinājums apturēt viņam piespriestā cietumsoda izpildi skaļajā politiskajā korupcijas lietā cieta neveiksmi, jo valsts Augstākā tiesa kārtējo reizi noraidīja viņa lūgumu.

Tiesa nolēma, ka sprieduma izpildes atlikšana ir uzskatāma par vispārējo noteikumu izņēmumu un ir iespējama tikai ārkārtas apstākļos.

“Lietuvas likumdošanai tie ir vēl neizpētīti ūdeņi. Patiesībā, cik atceros, ir bijis tikai viens tāds politiķis (11.marta Neatkarības akta parakstītājs un pirmais Lietuvas aizsardzības ministrs pēc 1990.gada Audrjus Butkevičs (Audrius Butkevičius) 1998.gadā tika notiesāts par kukuļņemšanu, un izcieta cietumsodu, pirms atbrīvošanas – L.J.),” aģentūrai BNN teica Lietuvas parlamentārietis.

Augstākā tiesa norādīja, ka deputāta tā sauktais brīvais mandāts

(neierobežota pienākumu pildīšana) nav savienojams vai ir grūti savienojams ar reālu brīvības atņemšanas soda izpildi, taču nepiekrita Gapša advokātam, ka tāpēc būtu jāaptur spēkā esošā sprieduma izpilde.

Saskaņā ar Kriminālprocesa kodeksu galīgais tiesas spriedums ir saistošs visām valsts un pašvaldību iestādēm un amatpersonām, uzņēmumiem, iestādēm un organizācijām, kā arī privātpersonām, un tas bez iebildumiem un kavēšanās ir jāizpilda visā Lietuvas teritorijā, norādīja Augstākā tiesa.

“MG Grupė” politiskās korupcijas lietā notiesātais Darba partijas deputāts

Gapšis izcieš četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu Kauņas cietumā.

Aģentūra BNN atgādina, ka 2023.gada beigās Apelācijas tiesa atcēla pirmās instances tiesas (Viļņas pilsētas apgabaltiesas – L.J.) spriedumu un notiesāja visus apsūdzētos skaļajā korupcijas lietā, kas saistīta ar vienu no Lietuvas lielākajām biznesa grupām “MG Grupė” (iepriekš “MG Baltic”).

Deputāts kopā ar Darba partiju kā juridiska persona tika notiesāts par 27 100 eiro kukuļa pieņemšanu no bijušā “MG Baltic” viceprezidenta Raimonda Kurļanska (Raimondas Kurlianskis).

Janvāra sākumā Gapšis tika atvests no cietuma uz parlamentu, lai piedalītos impīčmenta procedūrā. Uzrunājot kolēģus, deputāts paziņoja, ka nav vainīgs kukuļņemšanā un nav tirgojies ar ietekmi, un uzstāja, ka ir notiesāts par saviem politiskajiem paziņojumiem.

Lauksaimnieku un zaļo savienības deputāts

Jonass Jaruts (Jonas Jarutis) apgalvo, ka pretrunīgie tiesas spriedumi tikai uzkurina uguni.

Aģentūra BNN atgādina, ka iepriekš Viļņas pilsētas rajona tiesa korupcijas lietā visus apsūdzētos attaisnoja.

“Šī ir patiešām dīvaina situācija, kad viena [tiesa] pilnībā attaisno, bet otra pilnībā notiesā, kas sabiedrībai un mums kā pilsoņiem liek uzdot jautājumus. Mēs gribētu, lai būtu skaidrība, absolūta skaidrība, un tad mums būtu daudz vieglāk pieņemt lēmumu,” “LRT.lt” sacīja deputāts.

Līdz impīčmentam vai gadījumā, ja tas atkal izgāzīsies, Gapšis joprojām būs parlamenta deputāts, taču tikai formāli. Viņš nesaņems atalgojumu un, atrodoties cietumā, nevarēs piedalīties plenārsēdēs vai komiteju sēdēs.

Bet vai deputāts varētu piedalīties Seima plenārsēdēs attālināti – atrodoties aiz restēm?

Parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) neuzskata, ka būtu jāmaina Seima nolikums, lai ļautu Gapšim piedalīties plenārsēdēs attālināti.

“Es nedomāju, ka mums būtu jāmaina nolikums, lai ieslodzītie Seima deputāti varētu pilnvērtīgi veikt savu darbu. Es neuzskatu, ka mums būtu jāgatavojas šādiem gadījumiem, vai jāpiemēro Seima statūti šādām patiešām izņēmuma un kaunpilnām situācijām,” sacīja Čmilīte-Nilsena.

Tāpēc, pēc priekšsēdētājas domām, Gapšis, visticamāk, vairs nevarēs pildīt Seima deputāta pienākumus.

“Ir skaidri redzams, ka ieslodzījumā esošs Seima deputāts nevarēs pilnvērtīgi veikt savu darbu,” sacīja Čmilīte-Nilsena.

Seima priekšsēdētāju atbalsta viņas pirmais vietnieks Jurģis Razma (Jurgis Razma). Pēc politiķa domām, Gapšis parlamenta plenārsēdēs attālināti varētu piedalīties tikai tad, ja tiks apstiprināti grozījumi Seima statūtos. Tomēr Seima priekšsēdētāja vietnieks uzskata, ka ieslodzītajam deputātam nevajadzētu radīt šādus ārkārtas apstākļus.

“Teorētiski Seima statūtus var mainīt, lai tas būtu iespējams. Taču man šķiet, ka tā būtu liekulīga piekāpšanās ieslodzītajam Seima loceklim, tāpēc es noteikti neatbalstītu šādas lietas,” Lietuvas ziņu aģentūrai “Elta” sacīja Razma.

Protestēdams, opozīcijā esošās Darba partijas priekšsēdētājs Andrjus Mazuronis

(Andrius Mazuronis) noņēma prezidenta Gitana Nausēdas (Gitanas Nausēdas) portretu, kas atradās viņa birojā Seimā, un nolika to skapī.

“Goda vietā, pie podiņa, netālu no lietussargiem. Tur, kur tam ir vieta,” viņš sacīja LNK ziņu kanālam.

Darba partijas līderis Mazuronis reaģēja uz Valsts prezidenta izteikumiem par tiesas lēmumu apcietināt kolēģi Gapši.

“Prezidenta komentāri par “zemo līmeni” ir nožēlojami… Sakiet, kāds valsts vadītājs var atļauties šādi izteikties laikā, kad Augstākās tiesas tiesneši joprojām izskata kasācijas sūdzību,” brīnījās opozīcijā esošās Darba partijas līderis.

Nausēda par “zemo līmeni” runāja pēc tam, kad Seims neatņēma Gapšim deputāta mandātu.

“Pirmkārt, kā tas izskatās no sabiedrības skatupunkta? Cik zemu vēl kritīsim? Manuprāt, mēs pastāvīgi pārbaudām to, cik zemu varam krist. Un tas ir gaužām slikti, ka mēs to testējam,” sacīja Nausēda.

Tikmēr Seims apsver vairākas iniciatīvas, lai risinātu Gapša situāciju, grozot spēkā esošos likumus. Piemēram, jau minētais konservatīvais deputāts Razma, ir reģistrējis grozījumu Seima statūtos, kas paredz, ka balsojumi par impīčmentu turpmāk vairs nenotiktu aizklāti.

Valdošās Brīvības partijas deputāts Vītauts Mitals (Vytautas Mitalas) runā grozījumiem konstitūcijā, kas ļautu notiesātu politiķi nekavējoties izraidīt no Seima bez jebkādām papildu procedūrām.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas