BNN pēta| Sabiedrību šokē policijas darba “kvalitāte”

Līdztekus sašutumam saistībā ar Valsts policijas (VP) bezdarbību Jēkabpils slepkavības lietā, sabiedrība un mediji vērsuši uzmanību uz vēl pāris epizodēm, kurās kārtības sargi vai nu absolūti neko nav darījuši, vai reaģējuši pārāk lēni. Visvairāk šobrīd apspriež pusaudžu bandas izrēķināšanos ar citu pusaudzi Imantā, “komunistiskās propagandas noskaņās” aizvadīto Latvijas krievu savienības (LKS) rīkoto mītiņu un absurdo situāciju ar Kremļa propagandista uzbrukumu partijas Jaunā Vienotība biedram Gatim Liepiņam.

Iepriekš jau vēstīts, ka pirmdien, 1. maijā LKS piketā Esplanādes parkā, priekšgalā ar nu jau gandrīz bijušo eiroparlamentārieti Tatjanu Ždanoku, pieprasīja “pārtraukt pasaules sabiedrību represijas pret Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem”. Lai gan mītiņa laikā ir pausta visai “nekautra Krievijas propaganda” un arī izmantota stilizēta komunistiskā režīma simbolika, nedz policija, nedz arī Rīgas dome nekādus pārkāpumus neesot saskatījusi. Vēl jo vairāk – Rīgas dome, atbildot, uz mediju jautājumiem norādījusi, ka “pikets esot noritējis atbilstoši likumam, un nekādi pārkāpumi neesot konstatēti”.

Savukārt šī gada sākumā iedzīvotājus nepatīkami pārsteidza gadījums vienā no trolejbusiem, kur piedzēries Krievijas propagandas atbalstītājs, noklausījies Liepiņa sarunu ar kolēģi par Zemessardzes stiprināšanas nepieciešamību, pēcāk uzbrucis parlamentārietim. Par notikušo policija nav ierosinājusi lietu, aizbildinoties ar to, ka “agresīvais propagandists ir bijis alkohola reibumā, līdz ar to nevar atbildēt par savu rīcību”.

Tikmēr šajās brīvdienās sociālo tīklu lietotājus šokēja video, kurā redzams, kā bars krieviski runājošu pusaudžu kādā no Imantas rajona parkiem [spriežot pēc aculiecinieku paustā] nežēlīgi piekāvuši citu jaunieti. Kāds ir bijis uzbrukuma iemesls, nav zināms, taču viena no Imantas iedzīvotājām Dina, savā Twitter kontā ir dalījusies ar nepilngadīgo varmāku publiskoto video, ar piebildi, ka cietušais nav bijis vienīgais upuris. Pie viņas dzīvoklī ieskrējuši vēl pāris potenciālie upuri, kuri lūguši palīdzību. Cik noprotams pēc ieraksta, uz notikuma vietu ir izsaukta policija, taču “kārtības sargi absolūti nav steigušies”.

Jāpiebilst, ka šie gadījumi sabiedrības un mediju skatījumā vēlreiz apliecina “policijas nespēju kompetenti pildīt savu darbu”. Tāpat sociālo tīklu lietotāji atzīmē, ka neskatoties, uz to, ka šie noziegumi nav savstarpēji saistīti, tos visus apvieno policijas nespēja ātri, operatīvi un adekvāti reaģēt uz likuma pārkāpumiem.

Kā piemēru var minēt Twitter lietotāja ar segvārdu Em R pausto par policijas bezdarbību saistībā ar LKS mītiņā izmantoto stilizēto PSRS simboliku: “Policija, ļaujot krievu fašistiem nepildīt Latvijas valsts likumus, parāda Latvijas kā valsts bezspēcību pret krievu fašismu.”

Cilvēki vairākkārtīgi jautā VP, kāpēc šis “pasākums netika monitorēts un pārtraukts, tiklīdz tika konstatēts, ka tiek izmantota stilizēta, komunisma režīmu slavinoša atribūtika, taču konkrēta atbilde nav saņemta.

Savukārt, runājot par Liepiņa un Imantā piekautā jaunieša gadījumiem, vairākums sociālo tīklu lietotāju secinājuši, ka “policijas nespēja pēdējā laikā rīkoties ir vienkārši traģiska”.

Liepiņa gadījumā daži pauduši aizdomas, ka kārtības sargu rīcība un pieņemtais lēmums “ož pēc valsts nodevības”, vēl jo vairāk “Latvijas policijas rindās nodevēju ir vairāk, kā Ukrainā pirms kara sākuma”. Sociālo tīklu lietotāji ironizē – “tas nozīmē, ka jebkurš var iesist pa seju amatpersonai un izsprukt sveikā cauri ar administratīvo sodu”. Twitter lietotājs ar segvārdu Knausis piebilda, ka “kamēr, kāds nebūs auksts, policija neko nedarīs”.

Savukārt saistībā ar 5. maija notikumiem Imantas mežā Valsts policija savā Twitter profilā ir paziņojusi, ka saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess, un identificēti gandrīz visi uzbrukumā iesaistītie jaunieši.

Konflikta iemesls nav minēts, taču VP norāda, ka tas esot bijis personīga rakstura. Tāpat policija norāda, ka uzbrucēji ir bijuši 13 gadus veci.

Savukārt Twitter lietotājs Nepareizais ir atradis viena no varmākas publisko paziņojumu par to, kas tad ir bijis “personiskā konflikta” iemesls. Ierakstā dzirdams, kā jaunietis visai necenzētā krievu valodā skaidro, ka uzbrukuma iemesls ir bijis tāds: “likvidēt visus, kas nav Imantas jaunieši”. Tāpat runātājs norāda, ka viens no “viņu bandas galvenajiem mērķiem ir nogalināt Origo bērnus”. Par to vai šajā ierakstā tiešām ir dzirdams viens no uzbrucējiem, konkrēti nav zināms, taču sabiedrību šis ieraksts ir satraucis.

Tāpat policija aicināja sabiedrību un medijus “nesaasināt situāciju, jo par laimi neesot nekādi deviņdesmitie gadi”, kad šādas un vēl trakākas fiziskas izrēķināšanās nebija nekas neparasts. Par šādām kārtības sargu atziņām nesaprašanā ir sociālo tīklu lietotāja ar segvārdu Siera bulciņa – viņa norāda, ka policijas ieskatā “sabiedrībai vajag pievērt acis uz šādiem gadījumiem un paslaucīt tos zem paklāja”. Arī citi sociālo tīklu lietotāji ir nesaprašanā par policijas pausto.

Tikmēr Kaspars Locs VP atgādina, ka arī “deviņdesmitajos visi šāda veida incidenti bija personiska rakstura konflikti”.

Daži Twitter diskusijas dalībnieki arī ievērojuši, ka policijas skaidrojums par to, kā tika reaģēts uz šo izsaukumu, “īsti neiet kopā ar aculiecinieku stāstīto”. Tāpat sabiedrības ieskatā nav saprotams, kāpēc cietušā tēvam ne tikai izdevās aizturēt un nodot policijai vienu no uzbrucējiem, bet arī atrast vietu mežā, kur tika piekauts viņa bērns.

Twitter lietotājs Rolands, jautā “ vai policija uz notikuma vietu gāja ar kājām”.

Savukārt daži arī ir pārliecināti, ka ne visiem uzbrucējiem ir 13 gadi, kā informē policija.

Ņemot vērā, ka mazgadīgie varmākas paši ir publicējuši sava uzbrukuma video, kurā neviena seja nav slēpta, acīgākajiem iedzīvotājiem ir izdevies identificēt un atrast šo nepilngadīgos marginālus. Studente Laila Stella jautā policijai, vai skatoties uz šīm sociālo tīklu bildēm “tiešām var apgalvot, ka tie ir pūkaini trīspadsmitgadnieki”?

Lielākā daļa sabiedrības arī ir neizpratnē, par to, kāpēc policija šāda veida noziegumu – uzbrukumu grupā, miesas bojājumu nodarīšanu, aplaupīšanu traktē kā huligānismu.

Diskusijas dalībnieks ar segvārdu Kārkliņš norāda, ka, ja policija turpinās šādā veidā strādāt, tas novedīs pie tā, ka “nākamreiz sabiedrība nezvanīs policijai, bet gan uzrīkos pati savu linču tiesu”.

Līdzīgi kā citos incidentos, kuros sabiedrība ir saskatījusi policijas nolaidību pret saviem darba pienākumiem, arī šajā gadījumā iedzīvotāji ar šausmām ir secinājuši, ka policija nekustinās pirkstu, kamēr kāds nebūs nolicis karoti”.

 

Publiskajā telpā VP norādījusi, ka ir noskaidrotas personas, pēc kuru iniciatīvas ir notikusi pulcēšanās Imantas mikrorajonā. Policija arī uzsvēra, ka nepilngadīgie naktī uz pirmdienu, 5.maijā ir nogādāti VP procesuālo darbību veikšanai.

Ņemot vērā, ka citi incidenti nav konstatēti un situācija tiekot pilnībā kontrolēta, trauksme policijā esot atcelta un darbs tiek turpināts pastiprinātā režīmā, skaidroja VP.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks TV3 raidījumam 900 sekundes norādīja, ka Imantas Telegram grupā divas personas aicināja pulcēties, lai identificētu personas, aprunātos. Pašlaik gan policija skaidro pilnīgi visus apstākļus.

Jaunieši, bērni darbojoties slēgtās Telegram grupās, kurām policijas darbinieki uzreiz nevarot piekļūt. Svētdien, 7. maijā, jaunieši pārvietojās masveidā, esot fiksētas “saķeršanās”, kāda persona esot cietusi. VP arī aicina vecākus pievērst uzmanību savām atvasēm, “jo tas esot nopietni”.

VP pārstāvji norādīja, ka svētdienas vakarā ir saņemta un fiksēta informācija no iedzīvotājiem par vairākām vietām Imantā, kur ir plānoti vai jau notiekot jauniešu masveida pulcēšanās un fiziskas sadursmes, kuru iemesls ir 5. maija notikumi.

Iepriekš fiksējot informāciju internetā, ka jaunieši plāno veikt savu “linča tiesu”, likumsargi uzreiz reaģēja, veica preventīvas pārrunas un izklīdināja. Bet jau citā gadījumā, saņemot informāciju, ka Imantas mikrorajona parkā, iespējams, notiek masveida kautiņš, notikuma vietā nekavējoties ieradās Speciālo uzdevumu bataljons. Viena pilngadīga persona cietusi.

VP aicina tos Imantas mikrorajona vecākus, kuru atvases varētu būt iesaistītas šajos konfliktos, nekavējoties pārliecināties par savu atvašu atrašanās vietu un novērst viņu iespējamu došanos turp, kā arī preventīvi pārrunāt ar jauniešiem šādu situāciju nopietnību. Vienlaikus policija aicina jebkuru iedzīvotāju, kura rīcībā ir informācija vai signāli par šo sadursmju veidošanos, uzreiz zvanīt policijai uz tālruņa numuru 110.

Jāpiebilst, ka, rezumējot sabiedrības paustos viedokļus, var secināt, ka šādai policijas attieksmei var būt diezgan nepatīkamas un tālejošas sekas. Pēdējo 30 gadu laikā ir bijuši vairāki fiksēti gadījumi daudzviet pasaulē, kad kārtības sargu nespēja ātri reaģēt vai – kā to nodēvējusi ir mūsu sabiedrība – “bezdarbība” ir novedusi pie tā, ka cilvēki paši izrēķinās ar varmākām un “ne tajā likumīgākajā veidā”.

Lasiet arī: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas