Bretons atkāpjas no Francijas eirokomisāra amata, kritizējot fon der Leienu

Francijas pārstāvis Tjerī Bretons (Thierry Breton), kurš pēdējos piecus gadus bija viens no prominentākajiem Eiropas Komisijas locekļiem, vislabāk zināms ar publiskajiem strīdiem ar tehnoloģiju miljardieri Īlonu Masku (Elon Musk) un vadošo lomu ES “lielo tehnoloģiju” noteikumu izstrādē, Covid-19 vakcīnu jomā un centienos veicināt aizsardzības nozares, pirmdien, 16.septembrī, negaidīti paziņoja par atkāpšanos no Eiropas Komisijas locekļa amata un atsauca savu kandidatūru nākamās Eiropas Komisijas Francijas eirokomisāra amatam, ziņo “Reuters“.

Bretons paziņoja par savu atkāpšanos, Komisijas priekšsēdētājai Ursulai fon der Leienai (Ursula von der Leyen) gatavojoties šonedēļ paziņot par jauno savas komandas sastāvu.

Savā atkāpšanās vēstulē Bretons apgalvoja, ka fon der Leiena “pirms dažām dienām” esot lūgusi Franciju atsaukt viņa kandidatūru Komisijas amatam “personisku iemeslu dēļ” apmaiņā pret “it kā ietekmīgāku amatu”.

Viņš sacīja, ka Francija patiešām piedāvās citu amata kandidātu, veicot retas pēdējā brīža izmaiņas.

“Ņemot vērā jaunākos notikumus – kārtējo liecību par apšaubāmu vadību – man jāsecina, ka es vairs nevaru pildīt savus pienākumus Kolēģijā,” vēstulē norādīja Bretons.

 

Bretons bija ES rūpniecības un iekšējā tirgus komisārs fon der Leienas pirmajā pilnvaru termiņā un no amata atkāpās pēc tam, kad viņa attiecības ar fon der Leienu pasliktinājās, ņemot vērā viņa kritiku par viņas atkārtotu iecelšanu amatā un publiskiem strīdiem ar Masku, kas saniknojis arī citus Komisijas locekļus.

Bretona solis nozīmē, ka Parīzei būs jāizvirza jauns komisāra amata kandidāts.

Tagad Francija saskaras ar papildu izaicinājumiem, cenšoties iegūt nozīmīgu lomu jaunajā Eiropas Komisijā, kas papildina prezidenta Makrona problēmas mājās, veidojot valdību jaunā premjerministra Mišela Barnjē (Michel Barnier) vadībā.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | “TT-Line” atklāj prāmi Klaipēda-Trāveminde; ministrija paaugstina IKP pieauguma prognozi 2024.gadam līdz 2,3%

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas