Bulgārija cīnīsies pret korupciju ar diviem premjerministriem

Bulgārijas koalīcijas partijas vienojušās izveidot valdību, kuras galvenais uzdevums būs cīnīties ar korupciju, un to pārmaiņus vadīs divi premjerministri, raksta Politico.

Sasaukuma pirmajā pusē jaunās koalīcijas galvenais mērķis būs īstenot konstitucionālas reformas korupcijas plosītajā valstī, un īpaša uzmanība tiks pievērsta tieslietu sistēmai. Iepriekš ilgi pastāvējušās bažas par ģenerālprokurora Ivana Geševa lomu mafijas lietu noklusināšanā pāraugušas skaļā publiskā ķildā ar bijušo Bulgārijas premjerministru Bojko Borisovu.

Koalīcijas vairākumu veidos centriski labējā partija GERB un pretkorupcijas alianse, ko vada PP-DB. Vienošanās būs spēkā turpmāko pusotru gadu. Pirmos deviņus mēnešus valdību vadīs PP-DB izvirzītais Nikolajs Denkovs. Viņa vietniece un ārlietu ministre būs Marija Gabriela, kura līdz šim bija Eiropas Savienības (ES) inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes lietu komisāre. Pēc tam Gabriela, ko amatam izvirzījusi partija GERB, ieņems premjerministres amatu.

Tiek cerēts, ka koalīcijas vienošanās pieliks punktu gadiem ilgam politiskās stabilitātes trūkumam.

Bulgārijā pēdējo divu gadu laikā norisinājušās piecas parlamenta vēlēšanas.

Denkovs pirmdien, 22.maijā, sacīja: “PP-DB rosinās veidot valdību, kas varēs veikt konstitucionālās reformas, izpildīt visas prasības, kas saistās ar valsts pilnvērtīgu dalību ES un īstenot visaptverošu tieslietu reformu.”

Vairākuma koalīcijai arī būs jāievieš elektroniskā balsošanas sistēma, lai cīnītos ar krāpšanas gadījumiem.

GERB, kuras līderis Borisovs bija premjerministrs no 2009. līdz 2021.gadam, aprīlī uzvarēja vēlēšanās, iegūstot 26,5% balsu. PP-DB ieguva 24,9% balsu.

Lasiet arī: Bulgārija varētu pievienoties eirozonai 2025.gadā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas