Bulgārija varētu pievienoties eirozonai 2025.gadā

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis norādījis, Bulgārija varētu pievienoties eirozonai no 2025.gada, ja tā izpildīs visus nosacījumus, raksta aģentūra Reuters.

Bulgārija februāra vidū atcēla savus plānus ieviest valstī eiro no 2024.gada janvāra, jo tai nav izdevies sasniegt noteiktos mērķus inflācijas mazināšanai. Tāpat nav ieviestas atsevišķas izmaiņas likumdošanā. Dombrovskis TV kanālam Nova sacīja: «Tas brīdis būs tad, kad būs izpildīti visi Māstrihtas kritēriji. Viens no iespējamajiem datumiem varētu būt 2025.gada 1.janvāris.»

Bulgārija, kas ir viena no nabadzīgākajām Eiropas Savienības valstīm, norādījusi, ka centīsies darīt visu, lai varētu pievienoties eirozonai jau 2024.gada otrajā pusē. Dombrovskis, kurš atrodas divu dienu vizītē Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā, savukārt norādīja, ka ierastais veids ir ieviest eiro gada sākumā, kas arī ir praktiskāk.

Viņš piebilda, ka inflācijas pieaugums, ko veicina augstās enerģijas izmaksas, nozīmē, ka Bulgārijai jāpārceļ sākotnēji plānotie termiņi.

Centrālajā un Austrumeiropā cenas pamatīgi kāpušas, un Bulgārijas inflācijas gada rādītājs 2022.gadā bija astotais augstākais blokā: 14,3%.

Dombrovskis sacīja, ka Bulgārijai, kurā aprīlī notiks jau piektās vēlēšanas divu gadu laikā, ir jāizveido eirozonai atbilstošs regulējums, tostarp likumdošana, kas vērsta pret naudas atmazgāšanu.

Lasiet arī: Horvātija pievienojas eirozonai un Šengenas zonai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas