Caurskatāmības kampaņas ietvaros Zelenskis publicē ienākumus; Ukraina atklāj krāpšanu ieroču iepirkumos

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis prezidenta mājaslapā publicēja savus ienākumus par diviem gadiem, uzsverot, ka 2021.gadā tie samazinājušies, bet 2022.gadā, Krievijai iebrūkot Ukrainā, samazinājušies vēl vairāk, tādējādi pirmo reizi publiski deklarējot savus ienākumus, lai veicinātu pārredzamību un cīnītos pret korupciju, ziņo Reuters.

Pirms iebrukuma, 2021.gadā, Zelenskis un viņa ģimene deklarēja ienākumus 10,8 miljonu grivnu (262 468 eiro) apmērā, kas ir par 12 miljoniem grivnu mazāk nekā iepriekšējā gadā. Skaitlis 2021.gadā ietvēra ienākumus no valsts obligāciju pārdošanas 142 000 ASV dolāru  (130 923 eiro) apmērā.

Zelenska ģimenes ienākumi 2022. gadā samazinājušies vēl vairāk – līdz 3,7 miljoniem grivnu, jo sākoties karam, Zelenskis guva mazāk ienākumu no viņam piederošā nekustamā īpašuma nomas.

Volodimirs Zelenskis ir aicinājis valsts amatpersonas atklāt savus ienākumus,

Ukrainai cenšoties kļūt par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, lai uzlabotu pārredzamību un apkarotu korupciju.

Arī Rietumu sabiedrotie un starptautiskās organizācijas, tostarp Starptautiskais Valūtas fonds, ir lūguši garantijas par korupcijas apkarošanas centieniem, lai varētu sniegt atbalstu ar ieročiem un finanšu palīdzību.

Sestdien Ukrainas drošības dienests SBU paziņoja, ka tas ir atklājis korupcijas shēmu ieroču iegādei valsts bruņotajiem spēkiem gandrīz 1,5 miljardu grivnu apmērā, iegādājoties 100 000 mīnmetēja munīcijas, kurā bija

iesaistītas Aizsardzības ministrijas un “Ļvovas Arsenāla” amatpersonas.

Izmeklēšanā ticis atklāts 2022.gada augustā noslēgts līgums ar “Ļvovas Arsenālu”, kurā maksājums tika veikts avansā, bet ieroči netika piegādāti. Līdzekļi tikuši pārskaitīti uz ārzemēm, un saistībā ar aizdomām piecām personām tika nosūtīti paziņojumi, un viena no aizdomās turētajām personām mēģinājusi šķērsot Ukrainas robežu.

Cīņa, lai izskaustu plašo korupciju, joprojām ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, Ukrainai cenšoties nodrošināt dalību ES, raksta Reuters

Lasiet vairāk: Nedēļa Lietuvā | Ķīna aptur vīzu izsniegšanu Lietuvas pilsoņiem, “MG Grupė” apstrīd spriedumu korupcijas lietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas