Čehija savāc līdzekļus 800 000 artilērijas lādiņu iegādei Ukrainai

Līdz ar ceturtdien no Norvēģijas saņemto 140 miljonu eiro ieguldījumu Čehijas Republika ir nodrošinājusi pietiekami daudz līdzekļu, lai iegādātos 800 000 artilērijas lādiņu munīcijas trūkumā nonākušajai Ukrainai, ceturtdien, 7.martā, žurnālistiem paziņoja Čehijas prezidents Petrs Pāvels (Petr Pavel), ziņo Politico.

Kopumā 18 valstis, tostarp Kanāda, Dānija, Vācija, Francija, Lietuva, Nīderlande, Beļģija, Kanāda, Norvēģija, ir ieguldījušas miljonus Čehijas vadītās iniciatīvas finansēšanā.

Tagad piegāde ir atkarīga no tā, cik ātri Čehijas Aizsardzības ministrija spēs nodrošināt iepirkuma dokumentus, taču tuvākajās nedēļās munīcijai vajadzētu nonākt Ukrainā, sacīja Čehijas prezidents.

Ukrainas armijai ir steidzami nepieciešama munīcija, jo nesen artilērijas lādiņu trūkuma dēļ tai nācās atkāpties no stratēģiski svarīgās Avdijivkas pilsētas Doneckas apgabalā. Eiropas amatpersonas lēš, ka Krievija frontes līnijās izšauj līdz pat desmit reizes vairāk munīcijas nekā Ukraina.

Februārī notikušajā Minhenes drošības konferencē Pāvels paziņoja, ka čehi ir atraduši veidu, kā no ražotājiem ārpus ES iegādāties 500 000 155 mm un 300 000 122 mm kalibra artilērijas lādiņu Ukrainai.

Ukrainas prezidents Zelenskis preses konferencē Odesā trešdien pauda gandarījumu par iniciatīvas progresu, taču uzsvēra, ka pozitīvs iznākums ir atkarīgs no reālās šāviņu atrašanās Ukrainas teritorijā. Atzīstot partnerus ar tālās darbības ieročiem, viņš uzsvēra, ka ir svarīgi izvairīties no “drosmes deficīta”.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas premjerministres piezīme “Polija mūs neaizstāvēs” sacēla vētru, taču Šimonīte atkāpjas no teiktā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas