Centrālajā laboratorijā bez maksas varēs veikt antivielu testu pret C hepatīta vīrusu

Sagaidot Pasaules Hepatīta dienu, no 2023. gada 21. jūlija līdz 28. jūlijam visās Centrālās laboratorijas filiālēs iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju bez maksas veikt antivielu testu pret C hepatīta vīrusu. 

Centralā laboratorija norāda, ka katru gadu 28.jūlijā Pasaules Hepatīta diena tiek atzīmēta ar devīzi Mēs negaidām. Par godu šai dienai, Centrālā laboratorija rīko akciju, kuras ietvaros  bezmaksas pārbaudīs antivielas pret C hepatīta vīrusu. Pārbaudīties varēs arī anonīmi.

Analīzes var nodot jebkurā no 84 Centrālās laboratorijas filiālēm.

Akcija īstenos ar SIA Medilink atbalstu.

Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore, Centrālās laboratorijas valdes locekle Jeļena Storoženko skaidro, ka C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus.

“Pret C  hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem,” norāda Storoženko un piebilst, ka ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas.

Storoženko uzsver, ka diemžēl ap 80% gadījumos var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts. C hepatītam ir pieejama ļoti efektīva ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas palīdz pacientiem atbrīvoties no vīrusa vairāk nekā 96% gadījumu.

Centrālās laboratorijas pārstāve norāda, ka bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis.

C hepatīta vīrusa izplatība Latvijas populācijā ir augsta – virs 2%.

“Vienīgais veids kā noskaidrot, vai tu esi inficēts vai nē – veikt laboratorisko testu. Aicinām sabiedrību izprast problēmas nopietnību un pārbaudīt sevi un savus tuviniekus uz antivielām pret C hepatīta vīrusu. Jāatceras, ja pat rezultāts būs pozitīvs, tas vēl nenozīmē, ka ir akūts vai hronisks C hepatīts. Pēc pārslimošanas, pat bez slimības simptomiem un atbrīvošanas no vīrusa, antivielas paliks uz visu mūžu. Ja C hepatīts tomēr apstiprināsies, jāatceras, ka ir pieejama ļoti efektīva un valsts apmaksāta ārstēšana. Iespējams, kādam šis izmeklējums var būt liktenīgs un pat izglābt dzīvību!” mudina aizdomāties  Storoženko.

Centrālā laboratorija skaidro, ka ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu.

Piemēram, skaistumkopšanas – manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga – pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības, retāk – seksuālās transmisijas un vertikālās transmisijas ceļā,  retākos gadījumos arī pārlejot donoru asinis www.spkc.gov.lv.

Lasiet arī: Valdība joprojām atbilstošākā risinājuma meklējumos, kā audzēt veselības budžetu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas