Čīlē atklāts pirmais putnu gripas gadījums cilvēkiem

Čīles Veselības ministrija ziņojusi, ka valstī pirmo reizi saslimšana ar augsti patogēno putnu gripu konstatēta cilvēkam, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju, vīruss konstatēts 53 gadus vecai sievietei, kurai bija smagi gripas simptomi. Šobrīd pacientes stāvoklis ir stabils. Valdība meklē infekcijas avotu un apzina personas, kas kontaktējušās ar slimnieci.

Čīlē jau kopš pagājušā gada

tiek ziņots par augsti patogēnās putnu gripas H5N1 gadījumiem arī savvaļas dzīvnieku populācijā.

Pēdējie putnu gripas uzliesmojumi industriālajās fermās likuši Čīlei pārtraukt mājputnu gaļas eksportu. Gadījumi putnu fermās konstatēti arī Argentīnā, bet Brazīlijā, kas ir pasaules lielākais putnu gaļas eksportētājs, H5N1 gadījumi nav konstatēti.

Čīles veselības uzraudzības iestādes informējušas, ka vīruss no putniem vai jūras zīdītājiem var tikt pārnests uz cilvēkiem, bet šobrīd nav zināms par vīrusa pārneses gadījumiem no cilvēka uz cilvēku.

Gada sākumā arī Ekvadorā tika apstiprināts putnu gripas gadījums cilvēkam – inficēta bija deviņus gadus veca meitene. Pasaules veselības eksperti norādījuši, ka risks H5N1 pārnesei starp cilvēkiem ir ļoti zems, tomēr vakcīnu ražotāji gatavo vakcīnas arī šādam gadījumam.

Lasiet arī: Lietuvā mājputnu novietnē konstatēta putnu gripa

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas