CVK paver ceļu Saskaņas rosinātam referendumam par tautas vēlētu prezidentu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ziņo, ka tā ceturtdien, 3.augustā, nolēma reģistrēt sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa precizēto Satversmes grozījumu projektu parakstu vākšanai. Šis projekts paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu tiešās Latvijas pilsoņu vēlēšanās.

Nekādus citus grozījumus – piemēram, valsts galvas amata pilnvaru palielināšanu – Saskaņas iesniegtais piedāvājums neparedz. Par šo Satversmes grozījumu ierosināšanu

vēlētāji var parakstīties 12 mēnešus

– no šā gada 4.augusta līdz 2024.gada 3.augustam. Lai tiktu rīkota tautas balsojums, šajā laikā ir jāsavāc paraksti no ne mazāk kā vienas desmitā daļas to pilsoņu, kam pēdējās Saeimas vēlēšanās bija balsstiesības. Tādu 14.Saeimas vēlēšanās bija vairāk kā pusotrs miljons (taču tajās piedalījās ~916 594 pilsoņi jeb ~59,43% balsstiesīgo). 

Pieņemot lēmumu par Satversmes grozījumu projekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, CVK locekļi vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu prasībām – proti, vai tas ir likumā noteiktā kārtībā izveidota un reģistrēta politiskā partija vai politisko partiju apvienība, tāpat arī to, vai precizētais Satversmes grozījumu projekts pēc formas un satura ir pilnībā izstrādāts.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Parakstīties par CVK reģistrētām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski portālā www.latvija.lv vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Parakstīties par iniciatīvām iespējams arī ārvalstīs Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

Vairāk informācijas par parakstu vākšanas kārtību un iesniegto Satversmes grozījumu projektu var atrast šeit.

Lasiet arī: CVK nosaka termiņu tautas vēlētā Valsts prezidenta likumprojektā konstatēto trūkumu novēršanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas