Dānija gatavojas sieviešu iesaukšanai militārajā dienestā

Dānija trešdien, 13.martā, paziņoja par plāniem pirmo reizi karadienestā iesaukt arī sievietes un palielināt standarta dienesta laiku, kā arī nākamajos piecos gados palielināt aizsardzības budžetu par gandrīz sešiem miljardiem ASV dolāru, lai sasniegtu NATO mērķus, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Lai gan Dānijā sievietes jau tagad var brīvprātīgi pieteikties militārajam dienestam, valdība plāno no 2026.gada ieviest sieviešu iesaukšanu armijā, tādējādi Dānija kļūs tikai par trešo Eiropas valsti – līdzās Norvēģijai un Zviedrijai –, kurā sievietēm ir pienākums dienēt bruņotajos spēkos.

Valsts arī plāno pagarināt iesaukuma dienestu no četriem līdz 11 mēnešiem gan vīriešiem, gan sievietēm.

“Mēs bruņojamies nevis tāpēc, ka vēlamies karu. Mēs bruņojamies, jo vēlamies no tā izvairīties,”

tika citēta premjerministre Mete Frederiksena (Mette Frederiksen), piebilstot, ka valdība vēlas panākt “pilnīgu dzimumu līdztiesību”.

“Stingrāka iesaukšana, tostarp pilnīga dzimumu līdztiesība, veicinās aizsardzības problēmu risināšanu, valsts mobilizāciju un mūsu bruņoto spēku komplektēšanu,” preses konferencē sakām tika citēts aizsardzības ministrs Troelss Lunds Poulsens (Troels Lund Poulsen).

Pagājušajā gadā militārajā dienestā dienēja 4 700 cilvēku, no kuriem aptuveni 25% bija sievietes. Šis skaits tiks palielināts līdz 5 000 gadā.

Dānijas bruņotajos spēkos pašlaik dienē aptuveni 20 000 karavīru, tostarp aptuveni 9 000 profesionālo karavīru.

Dānija arī palielinās savus militāros izdevumus no pašreizējiem 1,4% no IKP līdz 2%,

lai sasniegtu NATO noteiktos mērķus. Pagājušajā gadā likumdevēji nobalsoja par pavasara brīvdienu atcelšanu, lai palielinātu militāros izdevumus.

Lasiet arī: Varšava atvēl 117 miljonus zlotu bumbu patvertnēm un citiem drošības pasākumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas