Dānija kļūs par pirmo valsti, kas lauksaimniecībai piemēros CO2 nodokli

Pēc piecus mēnešus ilgām sarunām ar lauksaimniekiem un dabas aizsardzības grupām Dānija, kas ir viena no lielākajām cūkgaļas un piena produktu eksportētājām, pirmdien vēlu vakarā vienojās no 2030.gada ieviest oglekļa dioksīda (CO2) emisiju nodokli lauksaimniecībai, kas ir valsts lielākais CO2 emisiju avots, tādējādi kļūstot par pirmo valsti, kas ievieš šādu nodokli, ar cerību iedvesmot arī citas valstis, otrdien, 25.jūnijā, paziņoja valdība, ziņo “Politico” un “Reuters”.

Lai gan likumprojekts vēl jāapstiprina parlamentā, politiskie eksperti sagaida, ka tas tiks pieņemts, ņemot vērā plašo vienprātību.

No 2030.gada lauksaimniekiem par katru CO2 metrisko tonnu būs jāmaksā 120 Dānijas kronas (16 eiro),

bet, sākot ar 2035.gadu, šis maksājums pieaugs līdz 300 kronām (40 eiro).

Valdība arī piešķirs 5,3 miljardus eiro, lai līdz 2045.gadam no jauna apmežotu 250 000 hektāru lauksaimniecībā izmantotās zemes, līdz 2030.gadam atstātu atmatā 140 000 hektāru zemienes un izpirktu noteiktas saimniecības, lai samazinātu slāpekļa emisijas.

Tā ir “vienošanās, kas būs pamats vēsturiskai Dānijas zemes un pārtikas ražošanas reorganizācijai un pārstrukturēšanai”, pirmdienas vakarā vietnē “X” rakstīja ekonomikas ministre Stefānija Lose (Stephanie Lose).

Sabiedriskajai raidorganizācijai DR viņa norādīja, ka 2030.gadā nodoklis varētu palielināt kilograma maltās liellopu gaļas cenu par divām kronām.

“Mēs esam pirmā valsts pasaulē, kas ieviesīs reālu CO2 nodokli lauksaimniecībā. Tas iedvesmos citas valstis,” otrdien paziņojumā sacīja nodokļu ministrs Jepe Brūss (Jeppe Bruus).

Kopenhāgena, kas ir cūkgaļas un piena produktu eksporta gigants, paredz, ka līdz 2030.gadam lauksaimniecība radīs 46% no tās emisijām.

Eksperti prognozē, ka jaunais oglekļa nodoklis pirmajā gadā samazinās emisijas par 1,8 miljoniem tonnu,

palīdzot Dānijai sasniegt mērķi līdz 2030.gadam samazināt kopējās emisijas par 70%.

Sarunas starp Dānijas Lauksaimniecības un pārtikas padomi, Dānijas Dabas aizsardzības biedrību, Dānijas Pārtikas federāciju (NNF), Dānijas Metāla darbinieku asociāciju un Dānijas Rūpniecības konfederāciju sākās februārī.

Piecas asociācijas tagad mudina likumdevējus apstiprināt vienošanos, kas būtu jāpārskata un jāpieņem pēc vasaras brīvdienām.

Lasiet arī: ES plāno pārskatīt attiecības ar Gruziju, brīdina, ka tā varētu zaudēt iespēju pievienoties blokam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas