Daugava pirmajā pusgadā palīdzēja Latvenergo saražot pusotras reizes vairāk elektrības

AS Latvenergo finanšu direktors Guntars Baļčūns vēsta, ka šī gada pirmajā pusgadā koncerns saražoja 3 519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas – par 56% vairāk, nekā pērn izstrādāts attiecīgajā laikā. Uzņēmuma finanšu rezultātu uzlabošanās ļauj tam aktīvāk investēt atjaunojamo energoresursu projektos.

Baļčūns norāda, ka pelnīt ļāvis pieaugums gan elektroenerģijas izstrādes un pārdošanas apjomos, gan Latvenergo klientu skaitā kaimiņvalstīs. Jau ir ziņots, ka Latvenergo apgrozījums pirmajā pusgadā bija 1,163 miljardi eiro jeb par 56,3% vairāk nekā pērnā gada pirmajā pusē, tā peļņa bija 222,519 miljoniem eiro (+56,8%).

Izstrādes pieaugumu pirmajā pusgadā noteica netipiski augsta ūdens pietece Daugavā, kas šogad deva iespēju HES saražot 2 834 GWh – par 44% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, turklāt pārsniedzot elektroenerģijas izstrādes apjomu, kas tiek saražots vidēji gadā.

Savukārt līdz ar dabasgāzes cenu samazināšanos pasaules tirgū Latvenergo būtiski palielināja elektroenerģijas izstrādi termoelektrocentrālēs (TEC). Tajās kopumā pirmajā pusgadā ir saražotas 675 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 150%. Tādējādi Latvenergo pirmajā pusgadā

izstrādāja 40% no visas Baltijā saražotās elektroenerģijas. 

Baļčūns norāda, ka koncernu priecē arī lieliskie pārdošanas rezultāti. Kopumā gan mazumtirdzniecībā, gan vairumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms pieaudzis par 28%, un tas ir lielākais pārdotās elektroenerģijas apjoms pēdējo piecu gadu laikā. Svarīgi ir atzīmēt, ka no visa mazumtirdzniecībā pārdotā apjoma katra trešā GWh ir pārdota ārpus Latvijas – Lietuvā un Igaunijā.

Kā jau minēts iepriekš, Latvenergo ir kāpinājis klientu skaitu Baltijā. Visiespaidīgākais pieaugums ir Lietuvā, kur tas ir audzis par 47% un sasniedzis 209 tūkstošus patērētāju. Apzinoties, ka elektroenerģijas tirgus liberalizācija Lietuvā nav noslēgusies un 30% klientu Lietuvā vēl nav izvēlējušies elektroenerģijas piegādātāju, koncerns plāno tur turpināt aktīvi piesaistīt jaunus klientus.

Uzņēmums lepojas ar Elektrum dabasgāzes klientu strauju kāpumu – par 90%, sasniedzot 37 tūkstošus dabagāzes klientu Latvijā – un cer tālāk palielināt savu tirgus daļu. Elektrouzlādes tīkla Elektrum Drive uzlādes vietu skaits jūlija beigās sasniedza 220 pieslēgvietu – par 70% vairāk nekā gadu iepriekš.

2023.gada pirmajos sešos mēnešos ir turpināts attīstīt saules un vēja parku projektus. Šobrīd kopumā Baltijā dažādās attīstības stadijās ir 15 saules parku projekti, kuru kopējā jauda pārsniedz 300 MW. Šo parku pakāpeniska nodošana ekspluatācijā ir paredzēta no 2023. līdz 2025.gadam.

Baļčūns skaidro, ka

ražošanas projektu visātrākā virzība ir saules elektrostacijām,

jo to (ne)sarežģītība nav salīdzināma ar vēja stacijām. Tādēļ saules parku attīstībā šogad novirzīta vairāk nekā puse no Latvenergo investīcijām ražošanas aktīvos.

Paralēli koncerna dienaskārtībā ir arī noslēdzošo trīs Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija, aktīvi izvērtējot arī citas investīciju iespējas – piemēram, ūdeņraža izmantošanu. “Sasniegtais pirmajā pusgadā iedrošina mūs darboties un domāt par Latvenergo koncerna attīstību ar dubultu sparu,” savu paziņojumu noslēdz uzņēmuma finanšu direktors Guntars Baļčūns.

***

Tāpat Latvenergo ziņo, ka trešdienas, 27.septembra, pēcpusdienā Pļaviņu HES ūdenskrātuvē sākta pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, jo tika pabeigti hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbi ūdenslīmeņa mainīgajā zonā. Sestdien, 30.septembrī, ūdenskrātuvē būs sasniegts normāls ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmenis, kas būs augstāks par 69,45 m Latvijas normālo augstumu sistēmā jeb LAS – 2000,5. Ūdenskrātuves piepildīšanas ātrums būs atkarīgs no ūdens pieteces upē un pieprasījuma elektroenerģijas tirgū.

***

Latvenergo pieder Latvijas valstij, un valdībā netiek izskatīts ne tikai šī stratēģiskā uzņēmuma teorētiskas privatizācijas pieļāvums, bet pat nelielas akciju daļas tirgošana biržā – atšķirībā no dažām citām valstij (pilnībā vai vairākumā) piederošām kapitālsabiedrībām. Vienīgi koncerna veikto aizņēmumu obligācijas tiek kotētas biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā.

Lasiet arī: Ar Latvenergo rekordaugsto peļņu varēja mazināt sadales tarifa kāpumu, pārmet banku analītiķi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas