Daugavpils mērs Elksniņš aicina «atvadīties» un nolikt ziedus pie nojaucamajiem pieminekļiem

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) sociālajos medijos izplatījis aicinājumu nolikt ziedus un sveces pie padomju pieminekļiem pirms to nojaukšanas, kam jānotiek jau tuvākajā laikā.

Ierakstā sociālajā medijā Facebook Elksniņš raksta, ka «vakar vakarā steidzamā kārtā notika pēdējās pārrunas pirms pieminekļu demontāžas, kas notiks jebkurā gadījumā, pat piespiedu kārtā un bez Domes deputātu dalības».

Viņam «esot izdevies» vienoties par viena pieminekļa bareljefa nodošanu muzejam, kā arī par to, ka

«demontāža tiks veikta maksimāli korekti – bez nekādas izrādīšanās un konstrukciju sagraušanas, kā tas notika Rīgā».

«Mani plosa netaisnīguma sajūta, neizpratne un dusmas par to, ka tiek demontēti piemiņas monumenti cilvēkiem, kuri ziedojuši dzīvības, aizstāvot dzimteni,» raksta Elksniņš.

Tālākajā tekstā Elksniņš nosauc likumu Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā par «bezjēdzīgu un absurdu» un sola «turpināt cīņu Satversmes tiesā un jebkurā citā iespējamā demokrātiskā veidā».

«Mums ir trīs dienas, lai atvadītos no mūsu pieminekļiem, atnestu ziedus, aizdegtu sveces, nofotografētos. Tiesībsargājošās iestādes ieviesīs virkni ierobežojumu, taču līdz 30.oktobra pulksten 22.00 pieeja pieminekļiem būs ļauta. Policija mani ir brīdinājusi (un es uzņēmos pienākumu jums par to pateikt), ka nesankcionēti piketi un mītiņi netiks pieļauti, kā arī tiks pievērsta īpaša uzmanība aizliegtās simbolikas izmantošanai un jebkādiem kara slavināšanas veidiem. Tāpēc es ļoti aicinu pilsētniekus neļauties nekāda veida provokācijām, ja tādas būs,» pauž Elksniņš.

Kā ziņots, lēmumus par nojaucamo pieminekļu mākslinieciski augstvērtīgo detaļu saglabāšanu pieņem Latvijas Okupācijas muzeja speciālisti. Runa var būt par visa objekta saglabāšanu, fragmenta vai detaļas saglabāšanu. Tāpat Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība norādīja, ka demontēšanas metode atkarīga no saglabāšanai paredzētā apjoma.

Saeima vasarā pieņēma likumu «Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā», kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti jādemontē līdz 15.novembrim.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas