“Dīvāna eksperti” Kariņa izteikumos par pensionēšanās vecumu saredz centienus “piesegt nopietnākas problēmas”

Lielu kritiku, nosodījumu un neizpratni izpelnījies sociālo tīklā Twitter ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) paustais par pensionēšanās vecuma celšanu.

Pirms Liedienām diskusijā par lielo izdienas pensiju slogu, Kariņš arī minēja, ka Latvijai neizbēgami būs jādomā par pensionēšanās vecuma celšanu. Pašlaik noteiktais pensionēšanas vecuma sliegsnis ir 65 gadi.

Premjers skaidroja, ka, “ja mēs to nedarām,” pastāv risks, ka “mūsu bērni nevarēs mūs uzturēt tad, kad tagad strādājošie aizies pensijā”.

Lai gan Kariņš nenorādīja konkrēti, kāds varētu būt jaunais pensionēšanās vecums, viņa izteikumi publiskajā telpā izpelnījās visai asu un nievājošu kritiku.

Tagadējā labklājības ministre Evika Siliņa (JV) Twitter paudusi, ka Labklājības ministrijai (LM) pagaidām nav plānā celt pensionēšanās vecumu, pēc 65 gadu sliekšņa sasniegšanas 2025. gadā.

Arī vairāki bijušie labklājības ministri veltījuši Kariņa priekšlikumam asus vārdus. Bijušā labklājības ministra Vladimira Makarova (Apvienība Tēvzemei un Brīvībai / LNNK) ieskatā premjera paustais ir “dzīšanās pakaļ pēc lētā migrantu darbaspēka.

Makarovs pašreizējo valdību aicina “mainīt varas attieksmi” un “maksāt cilvēkiem cienīgas algas, lai viņi nevēletos braukt prom no Latvijas”.

Savukārt Gatis Eglītis (Konservatīvie), kas vēl salīdzinoši nesen pildīja labklājības ministra pienākumus, uzsver, ka ”Latvijā cilvēki nedzīvo tik ilgi, lai valdība varētu atļauties celt pensionēšanās vecumu”.

Ar Eglīti vienisprātis ir arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis, kas bijušā labklājības ministra teikto apstiprina ar infografiku par paredzamo mūža ilgumu 65 gadu vecumā.

Tikmēr Latvijas Bankas ekonomists Gundars Dāvidsons atgādina, ka Kariņš vairāk ir runājis par izdienas pensiju vecumu nevis par pensionēšanās vecumu kopumā.

Politologs Jānis Ikstēns pauž neizpratni, norādot, ka no “Kariņa puses nav īpaši prātīgi runāt par pensijas vecuma celšanu laikā, kad Francijā cilvēki šī paša iemesla pēc rīko masveida protestus”.

Savukārt kādreizējā labklājības un veselības ministre Ilze Viņķele Kariņa teiktajā saskata “vēlmi novērst uzmanību no nopietnākām problēmām”. Tāpat Viņķele uzsver, ka valdībai būtu jādomā, kā risināt daudz aktuālākas problēmas, piemēram, veselības aprūpes finansējums.

Tam piekrīt arī ārste Linda Reitzle un piebilst, ka šāda priekšlikuma realizācija tikai pasliktinās jau tā “bēdīgo stāvokli veselības aprūpes sistēmā”.

Lasiet arī: Kariņš: Pensijas vecuma celšana ir neizbēgama

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas