Valentīndiena vienmēr ir stāsts par mīlestību, tāpēc palutini sevi un savus mīļos ar gardiem ēdieniem. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina Mīlētāju svētkos izmēģināt vegānisko banānmaizi vai gardu dārzeņu pudiņu.
Vegāniskā banānmaize ar avenēm
Sastāvdaļas
230 g auzu miltu vai pilngraudu kviešu miltu, 3 biezenī sastampāti banāni un viens vesels banāns, 80 g smalki sagrieztu dateļu, 100 ml sojas, auzu vai kokosriekstu piena, 1 tējk. kanēļa, 2 ēdamk. citrona vai laima sulas, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sodas, šķipsniņa sāls, 80 g valriekstu vai pekanriekstu, 3 ēdamk. kokosriekstu skaidiņu, 200 g saldētu vai svaigu aveņu, 2 ēdamk. čia sēklu, 2 ēdamk. ūdens
Pagatavošana
- Katliņā uzvāri avenes ar čia sēklām un ūdeni, izslēdz uguni un atstāj, kamēr gatavo pārējās sastāvdaļas.
- Bļodā sajauc banānu biezeni ar datelēm, citrona vai laima sulu un augu pienu.
- Pievieno auzu miltus, kanēli, sodu, cepamo pulveri, sāli un visu samaisi viendabīgā masā.
- Pievieno riekstus un kokosriekstu skaidiņas un atkal visu samaisi.
- Ietauko cepamo formu, lej mīklu tajā.
- Liec virsū aveņu – čia sēklu maisījumu un nedaudz iemaisi to mīklā.
- Pārgriez veselo banānu uz pusēm, liec to virsū mīklai ar griezuma pusi uz augšu.
- Cep cepeškrāsnī 160 grādu karstumā aptuveni 50 min, gatavību pārbaudot ar kociņu.
- Pasniedz atdzesētu.
Neparastais dārzeņu pudiņš
Sastāvdaļas
4 olas, 200 ml piena, 140 g kviešu miltu, sāls, melnie pipari pēc garšas, 250 g ķiršu tomātiņu, 200 g paprikas, 1 sarkanais sīpols, daži rozmarīna un timiāna zariņi, 1-2 ķiploka daiviņa, 2 ēdamk. olīveļļas, 100 g rikottas siera, sāls un melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
- Pagatavo mīklu – sakuļ kopā olas, pienu, miltus, sāli un piparus.
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, ietauko pudiņa cepamo veidni.
- Lielā bļodā ielej olīveļļu, pieliec caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku, sāli, piparus, nedaudz sakapātu rozmarīna zariņu un timiāna lapiņu.
- Pieliec veselus ķiršu tomātiņus, palielos gabalos sagrieztu papriku, daiviņās sagrieztu sīpolu.
- Visu viegli apmaisi un liec cepties uz cepampaplātes aptuveni 15-20 minūtes,
- Blakus novieto veidni, kurā gatavosi pašu pudiņu (formai ir jābūt karstai, kad liesi tajā mīklu).
- Izņem no krāsns dārzeņus, bet pudiņa cepamo veidni ietauko ar 2 ēdamk. olīveļļas un liec atpakaļ cepeškrāsnī uz minūti (eļļai arī ir jāuzkarst).
- Lej formā mīklu, viducī novieto ceptus dārzeņus un rikotas siera piciņas.
- Liec cepeškrāsnī un cep 20-30 min, līdz pudiņš ir pacēlies un ir izveidojusies zeltaina garoziņa. Pasniedz karstu.
Lasiet arī: Olas – veselīgas vai kaitīgas un, cik daudz dienā drīkst ēst?
Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!