Domstarpību dēļ par imigrācijas ierobežošanu demisionē Nīderlandes valdība

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piektdienas vakarā paziņoja par savas četru partiju koalīcijas valdības demisiju, jo starp partijām nav izdevies pārvarēt domstarpības par pasākumiem imigrācijas ierobežošanai.

“Šovakar mēs diemžēl esam nonākuši pie secinājuma, ka domstarpības ir nepārvaramas,” žurnālistiem sacīja Rite, piebilstot, ka tādēļ atkāpsies no amata.

Gaidāms, ka novembrī notiks parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Rite, dēvēts par “teflona Marku”, jo spējis premjera krēslā noturēties jau 12 gadus, ceturto reizi uzņēmās valdības vadību 2022. gada janvārī pēc 271 dienu ilgām koalīcijas sarunām.

Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) ierosinājusi padarīt ievērojami stingrāku patvēruma piešķiršanas kārtību, taču saskārusies ar spēcīgu koalīcijas partneru pretestību.

Premjers bija ierosinājis ierobežot to patvēruma meklētāju tiesības uz ģimenes apvienošanos, kas glābjas no vispārēja apdraudējuma, piemēram, kara, atšķirībā no tiem, kam patvērums piešķirts, pamatojoties uz briesmām, kas tiem izcelsmes valstī draud personīgi kā indivīdiem.

Taču Kristīgā savienība (CU) un finanšu ministres Sigridas Kāgas vadītā kreisi centriskā partija D66 pret to kategoriski iebilda, vēsta mediji.

Imigrācijas jautājums Nīderlandes valdībā jau ilgi bijis strīdus ābols. Kamēr VVD un kristīgie demokrāti (CDA) iestājās par stingrāku imigrācijas ierobežošanu, CU un D66 tam pretojās.

Nīderlandē pašlaik tiek īstenotas imigrācijas sistēmas reformas, kas paredz sadalīt patvēruma meklētājus divās kategorijās. Pirmajā grupā būtu tie, kas tiek vajāti savas politiskās vai reliģiskās pārliecības dēļ vai savas seksuālās orientācijas dēļ, savukārt otrajā grupā būtu kara bēgļi, kuriem Nīderlandē būs ļauts uzturēties tikai pagaidām un kuriem būs mazāk tiesību nekā pirmajai grupai.

Lai gan CU un D66 bija gatavas piekāpties tādos jautājumos kā, piemēram, stingrāka vēršanās pret patvēruma tiesību ļaunprātīgu izmantošanu vai patvēruma meklētāju sadalīšanu dažādās kategorijās, Rites piedāvāto ģimenes atkalapvienošanās ierobežošanu šīs partijas uzskata par pārāk tālejošu.

Lasiet arī: ANO kritizē Krievijas kara Ukrainā radīto postu civiliedzīvotājiem

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas