Doneckā turpinās kaujas; ASV meklē nopludināto dokumentu avotu

Ukrainas austrumu pilsētas joprojām piedzīvo smagas apšaudes, savukārt ASV amatpersonas sākušas meklēt nopludināto slepeno dokumentu, tostarp Ukrainas pretuzbrukuma plānu, avotu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas armijas vadība otrdienas, 11.aprīļa, rītā ziņoja, ka krievi turpina uzbrukumu Doneckas austrumu pusē. Ukraiņi atvairījuši vairākus uzbrukumus, un krievu armija turpina pūlēties, lai ieņemtu Bahmutu. Ukrainas sauszemes spēku komandieris, ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis sacīja, ka Krievija sākusi izmantot “izdedzinātās zemes” taktiku, ko tā iepriekš pielietojusi Sīrijā. Tas nozīmē, ka artilērijas uzbrukumos un uzlidojumos tiek pilnīgi iznīcināta visa apbūve.

Cīņā par salīdzinoši nelielo, un tagad jau teju pilnībā nopostīto Bahmutu abas puses cietušas ievērojamus zaudējumus, tomēr

Sirskis norādīja, ka situācija, lai arī ļoti grūta, ir kontrolējama.

Krievijas ieliktenis Doneckas apgabalā Deniss Pušilins ziņojis, ka krievi kontrolē 75% no pilsētas teritorijas. Viņš gan arī norādīja, ka runāt par Bahmutas krišanu ir pāragri.

Krievijas armija apšaudīja arī Avdijivku. Doneckas gubernators Pavlo Kirilenko, aprakstot triecienu, kas 10.aprīlī sagrāva daudzstāvu ēku, sacīja: “Krievi ir pārvērtuši Avdijivku pilnīgās drupās. Pilsētā palikuši apmēram 1800 cilvēku, un viņi visi ik dienu riskē ar savām dzīvībām.”

Kamēr turpinās kaujas, raidorganizācija CNN ziņojusi, ka ukraiņi ir spiesti mainīt ilgi gaidītā pretuzbrukuma plānus, jo atklātībā nonākuši slepeni dokumenti. ASV amatpersonas cenšas izsekot informācijas noplūdes avotu, pārskatot procedūru, kā tiek nodota slepena informācija un cenšoties novērst diplomātisko krīzi.

Dokumentos atrodama informācija par karu Ukrainā, kur laikā Vašingtona piegādājusi Kijivai apjomīgas militārās palīdzības kravas. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka

Kijivas stratēģiskie plāni netiks mainīti, savukārt noteikta taktika vienmēr var būt pakļauta izmaiņām.

Atsevišķi drošības eksperti unASV amatpersonas sacījušas, ka aizdomās turamais varētu būt amerikānis, bet netiek izslēgta arī krievu aģentu iesaiste. Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs atteicās komentēt dokumentu noplūdi, un sacīja: “Pastāv tendence visā vainot Krieviju. Tā kopumā ir kā slimība.”

Lasiet arī: Zelenskis: Svarīgākais ir nezaudēt mūsu karavīrus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas