Draudu e-pastu vilnis skāris arī Igauniju

Simtiem Igaunijas valsts iestāžu un uzņēmumu trešdienas, 11.oktobra, vēlā vakarā skāra e-pasta ziņojumu vilnis, ziņo šīs valsts sabiedriskais medijs ERR. Tie saturēja kļūdainus tekstus krievu valodāl, kuros izteikti spridzināšanas draudi.

Tos saņēma skolas un bērnudārzi, kā arī citas iestādes. Igaunijas policija uzsvēra, ka šie

ziņojumi ir surogātpasts, nevis reāli draudi. 

Policijas un robežsardzes pārvaldes preses pārstāvis Heigo Reineks (Heigo Reinek) skaidroja: “Līdzīgs spridzināšanas draudu vilnis Latviju skāra pirms dažām dienām. Pašreizējais PPA siutācijas novērtējums ir tāds, ka šī ir daļa no masveida surogātpasta viļņa, kura mērķis ir traucēt saņēmējas iestādes. Mēs sazināmies ar tām iestādēm, kuras ir saņēmušas šos e-pastus, un strādājam, lai noskaidrotu to izcelsmi.”

ERR rīcībā ir ceturtdien, 12.oktobrī, pulksten 2.28 izplatītā e-pasta kopija. Tas bija sūtīts simtiem adresātu – pašvaldībām, Tallinas lidosta un citi transporta mezgliem, sporta klubiem un muzejiem, kā arī skolām.

Draudu sūtītājs, kurš sauc sevi par Kevinu Vīveru (Kevin Weaver), apgalvo, ka vienlaikus ir Krievijas izlūkdienestu un islāmistu teroristu grupas biedrs. Savukārt tekstu – kuru, ERR vērtējumā, krievu valodas zinātājam būti grūti uztvert nopietni, ņemot vērā tajā atrodamās daudzās kļūdas – ir “parakstījis” kāds Andrejs Glubokoslavskis.

Arī ERR atgādina, ka Latvija jau ir bijusi pakļauta tādam pašam masveida draudu e-pasta ziņojumam, atsaucoties savā ziņā uz Latvijas sabiedrisko mediju, Valsts policijas priekšnieku Armandu Ruku un Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdni Edīti Kanaviņu.

Lasiet arī: Viltus draudu e-pastu sūtītājs darbojies arī Polijā un ASV

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas