Viltus draudu e-pastu sūtītājs darbojies arī Polijā un ASV

Latvijas izglītības iestādēm adresēto viltus draudu e-pastu sūtītājs ir darbojies arī Polijā un ASV, turklāt nav izslēgts, ka šādi uzbrukumi Latvijai var atkārtoties, trešdien, 11.oktobrī, žurnālistiem stāstīja tiesībsargājošo iestāžu vadība.

Valsts policijas (VP) rīcībā esošā informācija liecina, ka šis draudu avots darbojies ne tikai Latvijā, bet arī Polijā un ASV. Attiecīgi policija ir iedarbinājusi starptautiskās sadarbības mehānismus un tiek gaidīta informācija no Europol par to, vai citviet Eiropā nav fiksēta līdzīga situācija, žurnālistiem norādīja VP priekšnieks Armands Ruks.

Lai arī šāda tipa uzbrukumi nav tie vienkāršākie, tomēr policijai un sadarbības partneriem ir pieejami instrumenti, lai potenciāli varētu ļaundarus atklāt.

Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets atkārtoja jau šorīt dienesta preses paziņojumā teikto, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā un hibrīdkara apstākļos nevar izslēgt iespējamību, ka izglītības iestādēm adresētos draudu e-pastus mērķtiecīgi realizē Latvijai nedraudzīgas valstis.

Vienlaikus šī situācija nav unikāla, un

ar tādām regulāri saskaras arī citas NATO un ES dalībvalstis.

“Nākotnē nevaram pilnībā izslēgt iespēju, ka šāda veida organizēti uzbrukumi mūsu valsts nacionālās drošības interesēm var atkārtoties,” uzsvēra Mežviets.

Jau ziņots, ka divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma draudu e-pastus. VP vērš uzmanību, ka šie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, kuras mērķis ir destabilizēt sabiedrību un iestāžu darbu.

Aizvadītajā naktī draudu e-pastus par it kā iespējamiem drošības riskiem saņēmušas arī aptuveni 400 Latvijas pirmsskolas izglītības iestādes, tomēr policija aicina saglabāt vēsu prātu un turpināt darbu ierastajā ritmā, nekādus evakuācijas pasākumus neveicot.

VP rīcībā esošā informācija liecinot, ka sūtītājs gan vakar, gan šonakt bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.

Otrdien aptuveni 300 Latvijas skolās tika saņemti identiski draudu e-pasti par it kā iespējamiem drošības riskiem un no izglītības iestādēm evakuēti audzēkņi, tomēr policija norādīja, ka tie ir zema riska draudi un satraukumam nav pamata.

Lasiet arī: Līdz šim skolās izdzerti ap 45 miljoniem litru “ES piena”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas