ECB atkal palielina procentlikmes

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes sēdē Frankfurtē ceturtdien, 14.septembrī , tika nolemts kārtējo reizi paaugstināt procentlikmes. ECB padome tās ir palielinājusi desmito sanāksmi pēc kārtas.

Galveno refinansēšanas operāciju likmi cels līdz 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi – līdz 4%, aizdevumu iespējas uz nakti likmi – līdz 4,75%. Visas trīs likmes tiks paaugstinātas par 0,25 procentpunktiem.

Jaunās likmes stāsies spēkā 20.septembrī.

Pēc sanāksmes publiskotajā paziņojumā ECB padome norāda, ka “šodien veiktā procentlikmju paaugstināšana atspoguļo padomes inflācijas perspektīvas novērtējumu, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku.”

Tāpat institūcija konstatē: “Turpinās padomes iepriekš veiktās procentlikmju paaugstināšanas spēcīga transmisija. Finansēšanas nosacījumi kļuvuši vēl stingrāki un arvien vairāk ierobežo pieprasījumu, un tas ir būtisks faktors ceļā uz inflācijas atgriešanos mērķa līmenī.”

Pamatojoties uz pašreizējo vērtējumu, padome uzskata, ka galvenās ECB procentlikmes sasniegušas līmeni, kas, uzturēts pietiekami ilgi, būtiski veicinās inflācijas savlaicīgu atgriešanos tās mērķa līmenī.

“Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka galvenās ECB procentlikmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams. Padomes pieeja, nosakot ierobežojumu apmēru un ilgumu, arī turpmāk balstīsies uz datiem. Konkrētāk, padomes lēmumi par procentlikmēm būs atkarīgi no inflācijas perspektīvas novērtējuma, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku,” skaidrots ECB padomes paziņojumā.

Lasiet arī: Inflācija vienlaikus turpinās un ir beigusies, skaidro eksperts

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas