ECOWAS gatavojas stāties pretī Nigēras militārajai huntai

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) gatavo plānus gadījumam, ja pret Nigēru nāktos vērst militāru spēku pēc tur notikušā apvērsuma, tomēr cer panākt miermīlīgu risinājumu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Nigēras armija 26.jūlijā gāza demokrātiski ievēlēto prezidentu Muhamedu Bazūmu, un tas pēdējo trīs gadu laikā ir septītais apvērsums Rietumāfrikas un Centrālāfrikas valstīs. Apvērsums izraisījis jaunus nemierus jau tā nestabilajā reģionā, kas cīnās ar nabadzību un islāma ekstrēmistu grupām.

ECOWAS ceturtdien, 10.augustā, pavēlēja izsludināt gatavību armijai, lai vajadzības gadījumā to izmantotu pret Nigēras militāro huntu. Bloka pārstāvji gan norādīja, ka nav atmetuši cerības panākt miermīlīgu risinājumu.

Šobrīd nav zināms, cik lieli spēki tiktu iesaistīti, un kuras valstis piedalītos militāra risinājuma panākšanā.

Tika gaidīts, ka ECOWAS sāks armiju gatavošanu ieiešanai Nigērā jau 6.augustā, kas bija termiņš, līdz kuram pie varas vajadzēja atgriezt Bazūmu. Nigēras militārā hunta norādījusi, ka tā aizsargās valsti pret jebkādu uzbrukumu no ārpuses.

Pēc samita Nigērijas galvaspilsētā ECOWAS apņēmās noteikt sankcijas, ceļošanas aizliegumu, un iesaldēt huntas līderu līdzekļus, kā arī aktivizēt armijas. Bloks uzskata Bazūma gāšanu par terorismu.

Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch norādījusi, ka tai izdevies sazināties ar Bazūmu, un gāztais prezidents, kurās apcietinājumā atrodas kopā ar sievu un dēlu, informējis, ka izturēšanās esot “necilvēcīga un nežēlīga”. “Mans dēls ir slims, viņam ir sirdskaite un nepieciešams ārsts. Viņi neļauj viņam saņemt medicīnisko palīdzību,” sacījis Bazūms.

Prezidentam kopš 2.augusta nav pieejama elektroapgāde, un nav ļauts satikt ne ģimeni, ne draugus,

kuri centušies piegādāt vajadzīgās lietas.

Nigēra ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm. Tajā pašā laikā valsts, kas ir teju divas reizes lielāka par Franciju, ir septītā lielākā urāna, kas tiek izmantots gan militārajā industrijā, gan medicīnā, ražotāja pasaulē. Līdz apvērsuma Nigēra bijusi tuva rietumvalstu sabiedrotā pēc tam, kad Mali un Burkinafaso notika politiskās pārmaiņas, un šīs valstis pievērsušās attiecību veidošanai ar Krieviju.

Francija 10.augusta vakarā paziņoja, ka atbalsta visus ECOWAS lēmumus, tomēr neizteica nekādus komentārus par iespējamo atbalstu militāras iejaukšanās gadījumā. ASV un Eiropas Savienība nosodījusi Nigēras militāro huntu un aicinājusi atbrīvot Bazūmu un viņa ģimeni.

Lasiet arī: Blinkens: Vāgnera grupa izmanto politisko krīzi Nigērā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas