EDSO PA delegāti boikotē Krievijas delegāciju

 Liels skaits delegātu ceturtdien, 23.februārī  pameta Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārā asamblejas sēdi, pirms klātesošos gatavojās uzrunāt Krievijas delegācijas vadītāja vietnieks Vladimirs Džabarovs.

Kamēr daļa delegātu piecēlās un pameta zāli, citi pacēla Ukrainas karogus.

Arī Baltkrievijas pārstāvja Andreja Saviniha runas laikā viņam aiz muguras stāvēja divi delegāti, kas turēja Ukrainas karogu.

Protestējot pret krievu delegācijas pielaišanu EDSO Parlamentārās asamblejas sesijā, kas sakrīt ar pirmo gadskārtu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, to pilnībā izlēmuši boikotēt ukraiņu un lietuviešu parlamentārieši.

«Viņi (krievi) nav ieinteresēti diskusijās, dialogā. Viņi ierodas propagandas nolūkā,» žurnālistiem trešdien, 22.februārī norādīja Ukrainas delegācijas vadītājs Mikita Poturajevs.

<<Ir nepieņemami rīkot kopīgas sanāksmes ar ļaudīm, kas ir atbildīgi, kas balsoja par šo karu.>>

Savukārt Lietuvas pastāvīgais pārstāvis starptautiskajās organizācijās, tajā skaitā EDSO, Vaidots Verba sarunā ar vācu sabiedrisko raidorganizāciju Deutsche Welle (DW) norādījis, ka lietuviešu parlamentārieši atzinuši par «morāli un politiski nepiedienīgu» atrasties vienā telpā ar cilvēkiem, kas atbildīgi par kara uzsākšanu, uzturēšanu un attaisnošanu.

Vēl 19 EDSO dalībvalstis izteikušas Austrijai protestu par Krievijas delegācijas pielaišanu Parlamentārās asamblejas sesijai.

Tikmēr Vīne apgalvo, ka tā saskaņā ar starptautiskajām tiesībām nevarot liegt krievu delegācijai iebraukšanu valstī, jo EDSO mītne atrodas Austrijā.

Tajā pašā laikā Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs atzinis, ka sanāksmes norises datumi izraudzīti «ļoti neveiksmīgi».

«Taču tajā pašā laikā mēs nevaram nerēķināties ar faktu, ka mums nepieciešamas platformas [sarunām]. EDSO nekad nav bijusi līdzīgi domājošo cilvēku organizācija,» intervijā Austrijas sabiedriskās televīzijas pirmā kanāla ziņu raidījumam Zeit im Bild uzsvēris ministrs.

Krievijas delegāciju vada valsts domes priekšsēdētāja vietnieks Pjotrs Tolstojs, kuram piemērotas Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Arī pārējie delegāti atrodami sankciju sarakstos.

Pirms sesijas EDSO Parlamentārās asamblejas priekšsēdētāja Margarēta Sederfelta solīja, ka nepieļaus sēdi pārvērst par krievu propagandas platformu.

Savā uzrunā, atklājot Parlamentārās asamblejas sesiju, Sederfelta izteicās, ka zālē ir daži parlamentārieši, kas atbalsta un palīdz veikt «agresijas noziegumu».

Viņa arī norādīja, ka Krievijas delegācijas locekļi apdraud pilsoņtiesības, mediju brīvību un godīgas vēlēšanas.

«Apmaiņā pret priekšrocību dažas minūtes izšļākt savus melus, krievu delegātiem nāksies stundām un stundām sēdēt, uzklausot savas rīcības nosodījumu,» norādīja Sederfelta.

2022.gadā EDSO Parlamentārās asamblejas sesijās, ko organizētājas Lielbritānija un Polija, Krievijas delegātiem bija liegts piedalīties.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas