Eiropa izstrādās komerciālu kosmosa kapsulu

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) pirmdien, 6.novembrī, Seviļā notikušajā augstākā līmeņa sanāksmē EKA dalībvalstis atbalstīja iniciatīvu rīkot konkursu, lai izstrādātu robotizētu kravas kapsulu, lai nogādātu kravu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) un no tās, un tās pirmā misija tiek plānota jau 2028.gadā, ziņo BBC.

Šī iniciatīva atšķiras no EKA tradicionālās pieejas projektiem. Konkursā uzvarējusī komanda saņems zināmu finansējumu un tehnisko palīdzību no aģentūras, bet kravas kapsulu izmantos komerciālā nolūkā, izmantojot komerciāli nolīgtu pakalpojumu modeli. Uzvarētājam nāksies daļēji finansēt izstrādi un pēc tam “pārdot” atkārtotas piegādes “pakalpojumu” EKA, kas kļūs par “enkurklientu”.

Ja kravas kapsulas iniciatīva izrādīsies veiksmīga, saskaņā ar EKA ģenerāldirektora Jozefa Ašbahera (Josef Aschbacher) teikto, par to atbildīgajam uzņēmumam kapsula būs jāveido tā, lai to nākotnē varētu attīstīt, piemēram, izmantot kā apkalpes transportlīdzekli vai

pat pārvadāt EKA astronautus uz tādiem galamērķiem kā Mēness.

Ģenerāldirektors piebilda, ka aģentūrā tiek izveidota “tīģeru” komanda, kuras sākotnējais budžets konkursa uzsākšanai ir 75 miljoni eiro.

Saskaņā ar BBC, EKA izmanto konkursa iepirkuma modeli, kas balstīts uz NASA veiksmīgo pieeju. NASA ir pārgājusi no saviem kosmosa kuģiem uz sadarbību ar privātiem uzņēmumiem, izmantojot fiksētas cenas līgumus un starpposma maksājumus, tādējādi nodrošinot transportu uz SKS un no tās, kā arī dažādu zinātnisko misiju īstenošanai. EKA mērķis ir izmantot šo modeli, veicinot ātrākas, inovatīvākas un rentablākas kosmosa tehnoloģijas transporta jomā.

Eiropā jau ir potenciālie kapsulu pretendenti. Jaunuzņēmumiem, piemēram, The Exploration Company un Rocket Factory Augsburg, ir koncepcijas, kuras tie varētu iesniegt konkursā.

Lasiet vairāk: VIDEO | Osiris-Rex: NASA apstiprina asteroīda Bennu paraugu atgriešanos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas