VIDEO | Osiris-Rex: NASA apstiprina asteroīda Bennu paraugu atgriešanos

NASA svētdien, 24.septembrī, ir veiksmīgi saņēmusi paraugus no asteroīda Bennu, kas tiek uzskatīts par “visbīstamāko zināmo iezi Saules sistēmā”. Paraugi kapsulā, kurus 2020.gadā savāca kosmosa kuģis Osiris-Rex, veiksmīgi nolaidās Jūtas štata Rietumu tuksnesī, ziņo BBC.

NASA mērķis ir izpētīt asteroīd Bennu paraugu, lai novērtētu tā iespējamo ietekmi uz Zemi tuvākajos gadsimtos. Turklāt savāktie paraugi varētu sniegt vērtīgu ieskatu Saules sistēmas veidošanā un dzīvības pirmsākumos uz mūsu planētas.

Kapsula ar paraugiem nolaidās Aizsardzības ministrijas teritorijā, plkst. 08.52 pēc vietējā laika, trīs minūtes pirms plānotā laika. Auto riepas izmēra kapsula ielidoja Zemes atmosfērā ar ātrumu, kas pārsniedza 12 km/s, bet karstuma vairogs un izpletņi nodrošināja saudzīgu un precīzu piezemēšanos.

“Šī mazā kapsula saprata savu uzdevumu,”

sacījis Tims Praisers (Tim Priser), galvenais inženieris no aviokosmiskās aviācijas uzņēmuma Lockheed Martin, kapsulas nevainojamo nolaišanos pielīdzinot spalvas kritienam.

Maiks Marovs (Mike Morrow), Osiris-Rex projekta vadītāja vietnieks, uzsvēris misijas stingrās prasības attiecībā uz piesārņojuma novēršanu, sakot, ka komandai paraugu ātri jāpārvieto no lauka uz tīru laboratoriju, kur tas tiks ievietots tīrā slāpekļa gāzē.

Attiecīgās komandas kapsulu ātri, ar helikoptera palīdzību, nogādāja pagaidu tīrajā telpā netālu esošajā Dagvejas armijas bāzē, novēršot jebkādu piesārņojumu ar mūsdienu Zemes sajaukumiem. Mērķis ir saglabāt iespējamos oglekļa savienojumus paraugā, kas varētu būt saistīti ar dzīvības rašanos. Laboratorijā komanda izjauca kapsulu, noņemot tās karstuma aizsargu un aizmugurējo vāciņu, atstājot 250 gramus smago paraugu drošajā, iekšējā cilindrā.

11.oktobrī NASA plāno rīkot preses konferenci, lai iepazīstinātu

ar pirmajiem secinājumiem, kas iegūti no asteroīda Bennu paraugiem.

Daļa paraugu tiks izdalīta pētnieku grupām visā pasaulē, lai veiktu dažādus pētījumus, un rezultāti gaidāmi divu gadu laikā.

NASA planetārās zinātnes direktore Lori Gleiza (Lori Glaze) pastāstīja BBC News, ka lielākā daļa parauga tiks saglabāta nākamajām paaudzēm, lai to varētu pētīt, izmantojot tādas modernas tehnoloģijas un instrumentus, kas pašlaik nav pieejami.

Lasiet arī: Uzbrukums klosterī saasina Kosovas un Serbijas konfliktu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas