Uzbrukums klosterī saasina Kosovas un Serbijas konfliktu

Serbu kaujinieki ar bruņumašīnām svētdien, 24.septembrī, sāka uzbrukumu ciematam Kosovas ziemeļos, iesaistījās apšaudē ar policiju, patvērās klosterī, kā rezultātā dzīvību zaudēja četri cilvēki. Šis incidents iezīmē nemieru atsākšanos ziemeļu reģionā, amatpersonām vainojot vienai otru, vēsta BBC.

Apšaude sākās ap plkst. 03.00 pēc vietējā laika, kad Kosovas policija ieradās ciematā, kur aptuveni 30 bruņoti kaujinieki bija iebarikādējušies klosterī netālu no Serbijas robežas.

Saskaņā ar Kosovas iekšlietu ministra teikto, kaujās visas dienas garumā “attīrīšanas operācijas” laikā tika nogalināti trīs no bruņotajiem kaujiniekiem, un apgalvojot, ka

teritorija tiek kontrolēta.

Vietējās varas iestādes teikušas, ka seši cilvēki tika arestēti un tā konfiscējusi ievērojamu skaitu ieroču.

Tikmēr Serbijas pareizticīgo baznīca ziņojusi, ka bruņotie uzbrucēji jau naktī pametuši klosteri, kā arī Kosovas policists ticis nogalināts pirms klostera ieņemšanas.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti (Albin Kurti) iebrukumu piedēvēja “Serbijas sponsorētiem noziedzniekiem”, raksturojot tos kā “profesionāļus ar militāro un policijas pieredzi”, kurus finansēja un motivēja Belgrada.

Serbijas prezidents Vučičs iebilda par Serbija saistību ar šo uzbrukumu, apsūdzot Kurti par mēnešiem ilgušajām “provokācijām, uzveļot atbildību Kurti, un

apsūdzot viņu vēlmē uzsākt karu ar NATO.

Vučičs arī izteica pieņēmumu, ka upuru būtu bijis mazāk, ja būtu iejaukušies NATO vadītie miera uzturētāji (KFOR).

Kosovā patlaban ir aptuveni 4 500 miera uzturētāju un ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borell) nosodīja “šausmīgo uzbrukumu”, uzsverot nepieciešamību saukt vainīgos pie atbildības.

Pie klostera notikusī apšaude ir ievērojama Kosovas konflikta eskalācija. Pēc vardarbīgām sadursmēm, kas izcēlās pēc maijā notikušajām strīdīgajām pašvaldību vēlēšanām, Kosovā valda liela spriedze.

Lasiet arī: Mamikins atkal “pavīdējis” Kremļa propagandas medijos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas