Eiropa uzvarējusi pirmajā enerģētikas kara kaujā

Eiropas Savienības valstis šo ziemu pārlaidīs, neiztukšojot savas gāzes krātuves, kas Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nozīmē sakāvi arī gāzes piegāžu kaujas laukā, raksta Politico.

Par spīti Putina centieniem «nosaldēt» Eiropu, tās ekonomika būs pārlaidusi ziemu bez nopietna kaitējuma, un arī nākamā ziema tiek gaidīta, gatavojoties nepadoties krievu spiedienam. Pirms dažiem mēnešiem Eiropā virmoja bažas, ka samazinātās Krievijas gāzes piegādes piegādes dēļ varētu energoresursu. Tomēr, pateicoties maigajai ziemai, palielinātām sašķidrinātās dabas gāzes (LNG) piegādēm un gāzes patēriņa samazinājumam, tiek paredzēts, ka marta beigās krātuvēs būs vēl 50 miljardi kubikmetru gāzes. Kāds Eiropas Komisijas (EK) ierēdnis Eiropas panākumus gāzes apgādes nodrošināšanai saista ar veiksmes un labas plānošanas kombināciju. «Liela daļa panākumu ir neierasti maigās ziemas dēļ, un tādēļ, ka Ķīna šobrīd nav aktīva tirgū. Tomēr arī pieprasījuma samazinājums, uzglabāšanas politika un infrastruktūras uzlabošana spēlē savu lomu,» viņš sacīja.

Tik veiksmīgs apkures sezonas noslēgums, kad atlikušās rezerves ir virs 50% no kopējās uzglabāšanas kapacitātes, izgaiņā jebkādas bailes par gāzes trūkumu tuvākajā laikā. Tas arī samazina bažas par nākamo ziemu. Pozitīvie skaitļi uzsver Eiropas Savienības (ES) līderu visnotaļ optimistisko skatījumu. EK enerģētikas komisāre Kadri Simsone (Kadri Simson) 14.februārī sacīja, ka

Eiropa ir uzvarējusi pirmajā enerģētikas kara kaujā ar Krieviju.

ES gāzes krātuves 2022.gada ziemu noslēdza ar 20% atlikumu. Brisele toreiz lēma, ka tās jāpiepilda līdz 80% pirms ziemas, kas Eiropas gāzes pircējiem bija pamatīgas izmaksas. Gāzes vairumtirdzniecības cena krātuvju uzpildīšanas sezonā strauji kāpa, augustā pārsniedzot 335 eiro par megavatstundu. Tas atstāja sāpīgu iespaidu uz mājsaimniecību rēķiniem, uzņēmēju darbu un Eiropas industriālo konkurētspēju. Kopš tā laika cenas ir nokritušās līdz apmēram 50 eiro par megavatstundu. ES tagad ir jauns mērķis – līdz 2023.gada novembrim piepildīt krātuves līdz 90%. EK ziņojumā teikts: «Prognozētais augstais gāzes krātuvju piepildījuma līmenis šīs ziemas sezonas beigās būs labs sākums nākamajai ziemai, līdz kurai jāpiepilda tikai 40% no kopējā apjoma (pretstatā 2022.gada sarežģītajam startam ar apmēram 20% piepildījumu).»

ES uzstādīt pieci jauni peldošie LNG termināļi – Nīderlandē, Grieķijā, Somijā un divi Vācijā. Tie radījuši vietu vēl papildus 30 miljardiem kubikmetru gāzes. Vēl vairāki termināļi tiks atvērti šogad un nākamgad.

Lielā mērā iespēja sasniegt jauno mērķi un piepildīt krātuves līdz 90% no apjoma ir atkarīga no turpmākas gāzes patēriņa samazināšanas. Brisele 2022.gada augustā ES dalībvalstīm bija noteikusi brīvprātīgo mērķi samazināt gāzes patēriņu par 15%, bet starp augustu un decembri gāzes patēriņš samazinājās pat par 20%. Daļēji to noteica īstenotie efektivitātes mēri, bet savu artavu deva arī patērētāju paradumu maiņa, atbildot uz augstajām enerģijas cenām.

Lasiet arī: Dabasgāzes tirgus joprojām prasa piesardzību, brīdina Latvenergo

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas