Eirozonas un ASV centrālbankas ceļ bāzes procentlikmi

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien, 4.maijā, nolēma paaugstināt tās galveno bāzes procentlikmi par 0,25 procentpunktiem – līdz 3,75%. Dienu iepriekš, 3. maijā, līdzīgu lēmumu pieņēma tās ASV līdziniece – Federālā rezervju sistēma (FRS) –, ceļot savu procentlikmi līdz 5–5,25%.

Tāpat piektdien, 5.maijā, tika ziņots, ka Eiropas un ASV biržās akciju cenas ceturtdien lielākoties kritās. Investorus darīja piesardzīgus šie ECB un ASV FRS sistēmas lēmumi palielināt bāzes procentlikmes.

ECB padomes sēdē Frankfurtē arī tika nolemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,25% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 4%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,25 procentpunktiem.

Jaunās likmes būs spēkā no 10.maija.

Procentlikmes ECB padome palielinājusi septīto sanāksmi pēc kārtas. Trīs iepriekšējās sanāksmēs tās tika palielinātas par 0,5 procentpunktiem. Pēc sanāksmes publiskotajā paziņojumā padome norāda, ka “inflācijas perspektīva joprojām pārlieku ilgi saglabājas pārāk augsta”. Tā konstatē: “Kopējā inflācija pēdējo mēnešu laikā pazeminājusies, bet pamatā esošais cenu spiediens joprojām ir spēcīgs.”

ECB padome vērš uzmanību, ka “vienlaikus vērojama iepriekšējo procentlikmju paaugstinājumu spēcīga transmisija uz eirozonas finansēšanas un monetārajiem nosacījumiem, bet transmisijas uz reālo tautsaimniecību laika nobīde un intensitāte joprojām ir neskaidra”.

Izplatītajā paziņojumā tiek uzsvērts: “Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka monetārās politikas procentlikmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī, lai savlaicīgi panāktu inflācijas atbilstību 2% vidējā termiņa mērķrādītājam, un tiks noturētas šajā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams”.

Pirms tam ASV FRS Atvērtā tirgus komiteja trešdien, 3.maijā, nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par ceturtdaļu procentpunkta. Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek palielināts par 0,25 procentpunktiem – līdz 5–5,25%.

Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV kopš 2007.gada.

Nolūkā panākt, lai gada inflācija samazinās līdz 2% līmenim, FRS bāzes procentlikmi regulāri paaugstina jau kopš pagājušā gada marta. Šogad bāzes procentlikmes mērķrādītājs palielināts jau trešo reizi. Arī februārī un martā tas tika paaugstināts par ceturtdaļu procentpunkta.

Pagājušajā gadā bāzes procentlikmes mērķrādītājs tika paaugstināts septiņas reizes. Mērķrādītājs tika palielināts martā un maijā, abas reizes to paaugstinot par pusi procentpunkta. Savukārt jūnijā, jūlijā, septembrī un novembrī katru reizi tikai veikts trīs ceturtdaļas procentpunkta liels likmes paaugstinājums. Pērnā gada nogalē, decembrī FRS to tika paaugstināja par pusi procentpunkta.

Pirms tam bāzes procentlikmes mērķrādītājs nemainīgā līmenī bija kopš 2020.gada marta, kad to samazināja, lai atbalstītu ekonomiku koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā.

Pēc sēdes publiskotajā paziņojumā Atvērtā tirgus komiteja norāda, ka, lemjot par turpmāko monetāro politiku, ņems vērā sekas, kādas ekonomikai radījusi līdzšinējā bāzes procentlikmes paaugstināšana. Gada inflācija ASV martā samazinājās līdz 5% salīdzinājumā ar 6% februārī, tādējādi ir reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada maija.

[Latvijas biznesam un kredītņēmējiem tas nozīmē kārtējo ņemto vai pieprasīto aizdevumu atmaksas sadārdzinājumu – BNN.]

Lasiet arī: Vai inflācijā arvien lielāka loma ir nepamatotam preču sadārdzinājumam?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas