EP apšauba Ungārijas gatavību vadīt prezidentūru

Eiropas Parlaments (EP) plāno izskatīt Ungārijas spēju 2024.gadā prezidēt Eiropas Savienībā (ES), ņemot vērā tiesiskuma situāciju valstī, raksta ziņu aģentūra Reuters.

ES prezidējošā valsts plāno un vada ES valdību ministru un citu struktūru tikšanās, un pārstāv ES valstu valdības to attiecībās ar citām ES institūcijām un starptautiskajām organizācijām. Prezidējošā valsts ir atbildīga par darba virzīšanu saistībā ar ES tiesību aktiem, darbojoties kā neitrāls un godīgs starpnieks.

Ņemot vērā Ungārijas dažādos konfliktus ar bloku, tā diez vai spēs šo pienākumu pildīt,

tādēļ EP nolēmis apstrīdēt tās spēju prezidēt.

Rezolūcijas uzmetumā, ko plānots apstiprināt 1.jūnijā, sacīts, ka EP apšauba Ungārijas spēju uzticami pildīt prezidējošās valsts pienākumus, jo tā nespēj pildīt ES likumdošanas prasības, tāpat tiek apšaubīta Ungārijas prasme cieņpilni sadarboties.

Saskaņā ar prezidentūras kalendāru, kuru visas bloka valstis apstiprināja 2016.gadā, Ungārijai prezidējošās valsts statuss būs no 2024.gada jūlija līdz decembrim. Lai gan prezidentūras kalendārs ir mainīts jau iepriekš, iemesls nekad nav bijis valsts problēmas tiesiskuma jautājumos. Ungārija jau labu laiku ķīvējas ar ES par dažādiem problēmjautājumiem, piemēram, korupciju, tiesiskumu, akadēmiskās brīvības principu pārkāpšanu un minoritāšu tiesībām. Saistībā ar to ir iesaldēti miljardiem eiro, ko Budapeštai būtu jāsaņem no ES. Ilgstošās diskusijas starp Ungāriju un Briseli nav nesušas manāmu rezultātu.

To, vai tiks atcelta vai pārcelta Ungārijas prezidentūra, izlems visas ES valstis kopā.

Lasiet arī: Eiroparlamentārieši: Ungārija nav gatava saņemt ES fondu līdzekļus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas