EP atbalsta ES pievienošanos Stambulas konvencijai

Eiropas Parlaments (EP) trešdien apstiprināja Eiropas Savienības (ES) pievienošanos Konvencijai par vardarbības novēršanu pret sievietēm.

Sešus gadus pēc Stambulas konvencijas parakstīšanas ES beidzot ratificēs šo pirmo juridiski saistošo starptautisko instrumentu vardarbības novēršanai pret sievietēm. ES līdz šim vilcinājusies ar Stambulas konvencijas pilnu ratifikāciju, jo dažas dalībvalstis to atteicās darīt, par spīti Parlamenta vairākkārtīgiem aicinājumiem.

Tomēr ES Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

Tiesa konstatēja, ka juridiskais pamats, lai ES varētu pievienoties konvencijai, ir kopīgie noteikumi par patvērumu, tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās, kā arī ES iestāžu un valsts pārvaldes iestāžu pienākumi. Tādēļ trešdien EP deputāti divos atsevišķos balsojumos piekrita pievienoties konvencijai sadaļā par ES iestāžu un valsts pārvaldes pienākumiem un sadaļā par tiesu iestāžu sadarbību krimināllietās, kā arī par patvēruma un neizraidīšanas noteikumiem.

Pievienošanos pirmajā sadaļā atbalstīja 472 deputāti, 62 balsojot pret un 73 atturoties. Otrajā balsojumā par bija 464 deputāti, pret balsoja 81, bet atturējās 45.

Tomēr ES pievienošanās Stambulas konvencijai neatbrīvo dalībvalstis no pienākuma pašām ratificēt šo konvenciju, kā EP deputāti to jau vairākkārt norādījuši, mudinot atlikušās sešas valstis – Bulgāriju, Čehiju, Ungāriju, Latviju, Lietuvu un Slovākiju – nekavējoties ratificēt konvenciju, lai tā varētu aizsargāt sievietes pilnā apjomā.

Lēmums par pievienošanos konvencijai vēl jāpieņem Eiropadomei.

Lasiet arī: Levits atsakās kandidēt uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas