Erdogans sola atjaunot zemestrīču izpostītos reģionus

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) vairāk nekā nedēļu pēc postošajām zemestrīcēm solījis, ka turpinās upuru meklēšanas un valsts atjaunošanas centienus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Turcijā un Sīrījā kopējais bojāgājušo skaits pārsniedzis 41 tūkstoti, un izdzīvojušie ir palikuši bez pajumtes un spiesti sadzīvot ar gaisa temperatūru, kas bieži noslīd zem nulles. Pēc tikšanās Turcijas ārkārtas dienestu centrā (AFAD) Erdogans sacīja: «Mēs turpināsim darbu līdz brīdim, kamēr no drupām būs atbrīvoti visi upuri.» Viņš norādīja, ka nedēļas laikā tiks pabeigts bojājumu novērtējums, un tuvākajos mēnešos sāksies atjaunošanas darbi. «Mēs atjaunosim visas mājas un darbavietas, ko zemestrīce iznīcinājusi vai padarījusi neapdzīvojamas, un nodosim tās īpašnieku rīcībā,» sacīja Turcijas prezidents. Zemestrīcēs ievainojumus guvuši vairāk nekā 105 tūkstoši cilvēku, un vairāk nekā 13 tūkstoši joprojām ārstējas slimnīcās.

Erdogans atzinis, ka sākotnēji bijušas problēmas glābšanas darbu organizēšanā un pārvaldībā, bet tagad situācija tiek kontrolēta. Viņš norādīja:

«Mēs esam saskārušies ar vienu no lielākajām dabas katastrofām ne vien mūsu valsts, bet arī visas cilvēces vēsturē.»

Naktī no 14. uz 15.februāri Adijamanā no septiņstāvu ēkas gruvešiem dzīva atbrīvota 77 gadus veca sieviete. Viņa bija iesprostota 212 stundas.

14.februārī atrasti vēl deviņi citi izdzīvojušie, bet glābēju darbs šobrīd tiek pārvirzīts uz palīdzību iedzīvotājiem, kuri ir palikuši bez pajumtes un pārtikas. Vairāk nekā 2,2 miljoni iedzīvotāju jau pametuši smagāk skartās zonas, un simtiem tūkstoši ēku ir neapdzīvojamas.

Pasaules veselības organizācijas Eiropas biroja vadītājs Hanss Henrijs Klūge (Hans Henri Kluge) informēja: «Vajadzības ir milzīgas, un tās aug ar katru stundu. Apmēram 26 miljoniem cilvēku abās valstīs nepieciešama humānā palīdzība. Pieaug arī bažas par veselības jautājumiem, ko rada aukstie laika apstākļi, higiēnas un sanitārie apstākļi, un iespējamā infekcijas slimību izplatība, kas īpaši apdraud riska grupas cilvēkus.»

Lasiet arī: Sīrija atvērs vēl divus robežpārejas punktus ANO palīdzības kravām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas