Sīrija atvērs vēl divus robežpārejas punktus ANO palīdzības kravām

Sīrijas valdība piekritusi atvērt vēl divus robežpārejas punktus, lai ļautu kara un zemestrīces postītajā valstī nonākt humānās palīdzības sūtījumiem, vēsta britu raidorganizācija BBC.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) sacīja: «Tas pamatīgi mainīs situāciju. Šobrīd mēs izmantojam tikai vienu robežas šķērsošanas punktu.»

Zemestrīces, kuru epicentrs atradās Sīrijas kaimiņvalstī Turcijā, jau prasījušas gandrīz 40 tūkstošus dzīvību. Turcijā bojā gājis vairāk nekā 31 tūkstotis cilvēku, un Sīrija ziņo par vairāk nekā 5700 mirušajiem. Turcijā bez pajumtes palikuši vairāk nekā miljons iedzīvotāju, un starptautiskās palīdzības organizācijas brīdina, ka Sīrijā šis skaits varētu būt daudz lielāks.

Daudzi Sīrijas iedzīvotāji ir dusmīgi par palīdzības trūkumu, savukārt Sīrijas prezidents Bašars al Asads (Bashar al-Assad) paziņojis, ka grūtības adekvāti veikt glābšanas darbus izraisījušas rietumvalstu sankcijas viņa režīmam.

Tikmēr starptautiskās palīdzības komandas norāda, ka problēma ir Asada valdības neorganizētā vadība un atteikšanās sadarboties ar citiem valsts apgabaliem.

Glābēju komandas plašajā zemestrīces skartajā apgabalā pamazām beidz meklēšanas operācijas, jo nedēļu pēc zemestrīces praktiski nav cerību atrast izdzīvojušos.

Pēc augsta līmeņa amatpersonu sarunām Damaskā panākta vienošanās, ka ANO kravām tiks atvērti vēl divi robežpārejas punkti uz Turcijas–Sīrijas robežas. Sākotnēji plānots, ka punkti, kas ved dumpinieku kontrolētajā Sīrijas ziemeļrietumu daļā, būs atvērti trīs mēnešus. ANO ģenerālsekretāra preses pārstāvis Stefans Dudžariks (Stéphane Dujarric) BBC Radio 4 sacīja: «Mēs uz ļoti īsu brīdi izmantosim vēl divus robežpārejas punktus. Ceram, ka vienošanās būs spēkā tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Mēs sāksim šīs pārejas izmantot pēc iespējas ātrāk, un es nevēlos izteikt nekādus pieņēmumus, tāpēc vienīgais, ko varu teikt, ir tas, ka vēlos domāt – cilvēki noliks malā politiku, lai arī kurā konflikta pusē viņi atrastos.» Viņš piebilda, ka ir zināms, ka citas, ar ANO nesaistītas organizācijas jau izmanto šos robežpārejas punktus, tomēr ANO darbības raksturs nosaka, ka jāievēro noteikti ierobežojumi.

Asads nav publiski komentējis palīdzības kravu piegādi.

Pirmajās dienās pēc zemestrīces valdības kontrolētos Sīrijas apgabalus sasniedza atsevišķi palīdzības sūtījumi, galvenokārt no tai draudzīgajām valstīm – Krievijas, Irānas un Apvienotajiem Arābu emirātiem. Tajā pašā laikā smagi cietušies ziemeļrietumu apgabali palika bez palīdzības, jo starptautiskās organizācijas tur var nokļūt vai nu izmantojot vienu robežpārejas punktu no Turcijas puses, vai nokļūstot dumpinieku teritorijā no Sīrijas valdības kontrolētajiem apgabaliem.

Lasiet arī: Bojāgājušo skaits zemestrīcēs Turcijā un Sīrijā pārsniedz 30 tūkstošus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas