ES grasās boikotēt Ungārijas ārlietu samitu

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri ārpolitikas vadītāja Žuzepa Borela (Josep Borrell) vadībā augustā plāno organizēt savu ārlietu samitu, nevis doties uz Ungārijas 28.-29.augustā Budapeštā plānoto pasākumu, tādējādi cenšoties ierobežot premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orbán) ietekmi uz bloka ārpolitiku, pirmdien, 15.jūlijā, ziņo “Politico”.

Sakarā ar Orbāna liktajiem šķēršļiem palīdzības piešķiršanai Ukrainai un nesaskaņotajām vizītēm pie prezidentiem Putina un Sji daudzi ES ārlietu ministri mēģina izvairīties no Budapeštas samita, baidoties, ka tas kalpos kā Orbāna propagandas instruments.

ES ārpolitikas vadītājs Borels plāno sasaukt ministrus uz “formālu” ārlietu padomes sanāksmi, kas notiks vienlaikus ar Orbāna samitu, ziņo trīs tieši informēti ES diplomāti, kuri lūguši anonimitāti.

Tas notiek pēc tam, kad Ungārijas sūtnis ES saņēma asu kolēģu kritiku pagājušās nedēļas sanāksmē par to, kā Budapešta ir sākusi savu prezidentūru.

Viens diplomāts sacīja, ka, ja tajā pašā dienā Borels sasauks oficiālu ārlietu padomes sanāksmi, ministri nevarēs doties uz Budapeštu.

Cits piebilda, ka, boikotējot Budapeštas sanāksmi, pārējie ārlietu ministri vēlas “raidīt skaidru signālu, ka Ungārija nerunā ES vārdā”.

Spriedze starp ES un Ungāriju jau gadiem ilgi ir bijusi spraiga, Orbāna vadībā Ungārijai atkāpjoties no demokrātijas normām un tiesiskuma, kā arī traucējusi ES netraucētu darbību, bloķējot likumu pieņemšanu vai finansējuma piešķiršanu, lai panāktu piekāpšanos nesaistītās jomās.

Šī spriedze bija acīmredzama, kad Ungārijas ES prezidentūras pirmajā sanāksmē, kurā tika apspriesta rūpniecības politika, piedalījušies tikai septiņi ministri, nepiedaloties nevienam komisāram.

Ungārijas ES prezidentūras pasākuma boikotēšana ir nopietns apvainojums, kura mērķis ir graut Orbāna centienus parādīt savu valsti uz pasaules skatuves.

Kāds diplomāts jokojis, ka “diemžēl” viņu valsts nevarēs apmeklēt Orbāna pasākumu, ja Borels rīkos savu pretpasākumu.

Plāns jau esot neoficiāli apspriests ar vairākām ES valstīm, tostarp Franciju un Vāciju un Borela komanda trešdien grasās ar plānu iepazīstināt ES 27 valstu pastāvīgos pārstāvjus.

Lasiet arī: Baltijas valstis, Ziemeļvalstis un Polija boikotēs Ungārijas ES prezidentūru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas