ES Komisijas vadītāja fon der Leiena ievēlēta uz otro termiņu

Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) ceturtdien, 18.jūlijā, atkārtoti tika ievēlēta Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas amatā uz vēl pieciem gadiem, solot izveidot kontinentālu “aizsardzības savienību” un turpināt Eiropas pāreju uz videi nekaitīgu ekonomiku, vienlaikus mazinot rūpniecības slogu, ziņo “Reuters”.

Eiropas Parlamenta deputāti atbalstīja fon der Leienas kandidatūru, 720 deputātu aizklātā balsojumā, par viņu nobalsojot 401 deputātam, bet pret – 284.

Dienas sākumā uzrunā parlamentā 65 gadus vecā fon der Leiena izklāstīja programmu, kurā galvenā uzmanība pievērsta labklājībai un drošībai, ņemot vērā Krievijas kara Ukrainā, globālās ekonomiskās konkurences un klimata pārmaiņu radītās problēmas.

“Nākamie pieci gadi noteiks Eiropas vietu pasaulē nākamajām piecām desmitgadēm,” pirms balsojuma sacīja fon der Leiena.

Savā runā viņa apņēmās saglabāt “Zaļo plānu” cīņai pret klimata pārmaiņām, apsolīja jaunu klimata politiku, tostarp mērķi līdz 2040.gadam samazināt emisijas par 90%, izveidot “īstu Eiropas Aizsardzības savienību”, kuras pamatprojekti būtu saistīti ar gaisa un kiberdrošību, īstenot stingrāku ES robežkontroli un pastiprināt policijas sadarbību cīņā pret noziedzību. Tāpat viņa izvirzīja mērķi palīdzēt Eiropas rūpniecībai saglabāt konkurētspēju, vienlaikus samazinot emisijas.

Viņa arī kritizēja Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) vizīti pie Putina kā “pielabināšanās misiju”, izpelnoties plašus likumdevēju aplausus.

Pēc solījuma atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams cīņā pret Krieviju, fon der Leiena sacīja, ka uz spēles ir likta Eiropas brīvība un ka tai vairāk jāiegulda aizsardzībā.

Von der Leienes pārvēlēšana nodrošina nepārtrauktību laikā, kad Eiropas Savienība (ES) saskaras ar ārējām un iekšējām problēmām, tostarp 27 valstu blokā pieaugot atbalstam galēji labējām un eiroskeptiskām politiskajām partijām.

Jautāta pēc balsojuma par iespēju, ka var nākties saskarties ar Donalda Trampa vadīto ASV protekcionisma un izolācijas politiku, fon der Leiena sacīja, ka ES strādā pie tā, lai “samazinātu mūsu atkarību” neatkarīgi no vēlēšanām citur.

“Mēs cieši sadarbosimies ar saviem draugiem un sabiedrotajiem, tas ir pilnīgi skaidrs,” viņa sacīja žurnālistiem, “taču tas ietver arī to, ka mēs turpināsim veidot savus spēkus.”

Lasiet arī: ES tiesa kritizē EK par Covid vakcīnu līgumu nepārredzamību

Lasiet arī: BNN pēta | Inaugurēts uz otro prezidenta pilnvaru termiņu, Nausēda vēlas nomainīt divus ministrus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas