ES tiesa kritizē EK par Covid vakcīnu līgumu nepārredzamību

Eiropas otrā augstākā instance Luksemburgā bāzētā Vispārējā tiesa trešdien, 17.jūlijā, lēma, ka Eiropas Komisijai (EK), pirms četriem gadiem apstrādājot Covid-19 vakcīnu līgumus, trūkusi pārredzamība, it īpaši saistībā ar īsziņu neizpaušanu starp Urzulu fon der Leienu (Ursula von der Leyen) un “Pfizer” vadītāju par vienu no līgumiem, ziņo “Reuters”.

Tas notiek pirms izšķirošā balsojuma par fon der Leienes kandidatūru otrajam pilnvaru termiņam.

Komisija pandēmijas karstumā parakstīja līgumus ar Covid vakcīnu piegādātājiem “AstraZeneca”, “Sanofi”, GSK, “Johnson & Johnson”, “BioNTech”, “Pfizer”, “Moderna” un citiem.

Daži Eiropas Parlamenta (EP) likumdevēji pieprasīja pilnu piekļuvi Covid-19 vakcīnu līgumiem, taču EK sniedza tikai rediģētos dokumentus, lai aizsargātu komerciālās intereses. Likumdevēji to apstrīdēja Vispārējā tiesā, kas trešdien apmierināja viņu sūdzību.

“Komisija sabiedrību nav nodrošinājusi ar pietiekami plašu piekļuvi Covid-19 vakcīnu pirkuma līgumiem,” viņi sacīja.

“Komisija nepierādīja, ka plašāka piekļuve šīm klauzulām faktiski apdraudētu šo uzņēmumu komerciālās intereses,” piebilda tiesa. Tā arī noraidīja EK argumentus par privātuma aizsardzību.

Komisija paziņoja, ka tā izpētīs tiesas spriedumus un to sekas un paturēs savas juridiskās iespējas iesniegt apelāciju Eiropas Savienības Tiesā, kas ir Eiropas augstākā instance.

Komisijai tagad būtu jābūt atklātākai par savām lēmumu pieņemšanas procedūrām, sacīja likumdevējs Kima van Sparentaka (Kim van Sparrentak), kura kopā ar kolēģiem iesniedza sūdzību tiesā.

“Šis spriedums ir svarīgs nākotnei, jo sagaidāms, ka Komisija veiks vairāk kopīgu iepirkumu tādās jomās kā veselības aprūpe un aizsardzība,” viņa teica.

Ceturtdien Eiropas Parlaments balsos par fon der Leienas kandidatūru otrajam piecu gadu pilnvaru termiņam.

Eiropas ombuds 2022.gadā apsūdzēja Komisiju par administratīvajiem pārkāpumiem, jo tā neesot izpaudusi fon der Leienas īsziņas ar “Pfizer” vadītāju Albertu Burlu (Albert Bourla).

Lasiet arī: Fon der Leiena, Košta un Kallasa izraudzīti ES vadošajiem amatiem; parakstīts aizsardzības līgums ar Ukrainu

Lasiet arī: Urzula fon der Leiena paziņo par kandidēšanu uz otro termiņu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas