Urzula fon der Leiena paziņo par kandidēšanu uz otro termiņu

Pirmdien, 19.februārī, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) guva atbalstu no savas Vācijas centriski labējās kristīgo demokrātu (CDU) partijas otrajam pilnvaru termiņam, tādējādi nostādot viņu pozīcijā, lai vēl piecus gadus vadītu Eiropas Savienības (ES) izpildinstitūciju, ziņo Reuters.

Tagad viņa, visticamāk, kļūs arī par Eiropas centriski labējās grupas – “Eiropas Tautas partijas” (EPP) – kandidāti.

“Esmu pieņēmusi ļoti apzinātu un pārdomātu lēmumu. Es vēlos kandidēt uz otro pilnvaru termiņu, un esmu ļoti pateicīga CDU par to, ka šodien mani izvirzīja par EPP galveno kandidāti,” preses konferencē pēc partijas sanāksmes Berlīnē sacīja fon der Leiena.

Būdama pirmā sieviete šajā amatā, fon der Leiena vadīja ES pandēmijas, “Breksita” un Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā.

Ja viņa tiks atkārtoti ievēlēta, viņas priekšā būs uzdevums stiprināt Eiropas drošību Krievijas rīcības un bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa (Donald Trump) iespējamās atgriešanās apstākļos.

Nedēļas nogalē Minhenes drošības konferencē fon der Leiena paziņoja, ka Komisija ierosinās aizsardzības stratēģiju, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta izdevumu palielināšanai un efektivitātei, izmantojot kopīgus iepirkumus un nolīgumus, lai nodrošinātu nozares paredzamību.

ES 27 dalībvalstu vadītāji izvēlēsies Komisijas priekšsēdētāju pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām jūnijā.

Parasti tiek izvēlēts kandidāts no tās partijas, kas ES vēlēšanās ir ieguvusi pirmo vietu un tā kā EPP aptaujās ieņem vadošo pozīciju un fon der Leienai ir plašs atbalsts ES līderu vidū, šķiet, ka viņa, visticamāk, iegūs vēl vienu termiņu, saskaņā ar Reuters, taču galvenais izaicinājums viņai varētu būt panākt vairākuma piekrišanu viņas vadītajai Komisijai Parlamentā.

Viņas darbības laikā fon der Leiena vadīja nozīmīgu ES shēmu, ar kuru ES uzņēmās simtiem miljardu eiro kopīgu parādu, lai finansētu kontinenta atveseļošanos pēc pandēmijas. Viņa pārraudzīja arī koronavīrusa vakcīnu kopīgas iegādes programmu, kas tika kritizēta.

Viņa stingri atbalstīja Ukrainu, nosakot sankcijas Krievijai, sniedzot palīdzību un veicinot Ukrainas dalību ES.

Fon der Leiena aizstāvēja klimata politikas “Zaļo darījumu” kā ekonomikas izaugsmes un darbvietu izveides stratēģiju, kas saskaras ar aizvien lielāku politisko pretestību.

Fon der Leienas pārvēlēšanas izredzes ir atkarīgas no labējā spārna grupu atbalsta iegūšanas, kas ir skeptiski noskaņotas pret Komisijas “zaļo” programmu. Taču nākamā Komisija, šķiet, saskarsies ar vēl grūtāku politisko cīņu, lai pieņemtu jebkādus citus “zaļos” noteikumus.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | pret NATO vērstais mītiņš, iespējams, “provokācija”; ministrija apstiprina 43 000 ārvalstu darbinieku kvotu

Lasiet arī: Pēc lauksaimnieku protestiem fon der Leiena atceļ plānu uz pusi samazināt pesticīdu lietošanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas