ES mudina atjaunot finansējumu UNRWA

Eiropas Savienība (ES) ir aicinājusi starptautiskos ziedotājus atsākt finansēt Gazas joslas lielāko ANO Palestīniešu bēgļu aģentūru (UNRWA), atsaucoties uz pirmdienas ziņojumu, kurā konstatēts, ka Izraēla nav pamatojusi apgalvojumus par tūkstošiem UNRWA darbinieku saistību ar teroristu grupējumiem, trešdien, 24.aprīlī, ziņo BBC.

Atsevišķā ANO izmeklēšanā tiek izskatīti Izraēlas apgalvojumi, ka 12 UNRWA darbinieki piedalījušies 7.oktobra uzbrukumos Izraēlai.

UNRWA, kas palestīniešiem nodrošina veselības aprūpi, izglītību un humāno palīdzību, Gazā nodarbina 13 000 cilvēku.

ES humānās palīdzības vadītājs Janešs Lenarčičs (Janez Lenarcic) atzinīgi novērtēja pirmdienas ziņojumu, kurā uzsvērtas UNRWA stabilās atbilstības sistēmas, un mudināja donorvalstis atbalstīt aģentūru, ko

viņš raksturoja kā “palestīniešu bēgļu glābšanas līniju”.

Norvēģijas ārlietu ministrs Espens Barts Eide (Espen Barth Eide) pauda atzinību valstīm, tostarp Austrālijai, Kanādai, Somijai, Vācijai, Islandei, Japānai, Islandei un Zviedrijai, par to, ka tās jau ir atsākušas finansējumu.

ASV, Apvienotā Karaliste, Itālija, Nīderlande, Austrija un Lietuva to vēl nav izdarījušas.

Baltais nams norādīja, ka UNRWA finansējums tiks atjaunots tad, kad tiks panākts “reāls progress”, vienlaikus vēlreiz apstiprinot atbalstu UNRWA svarīgajam darbam.

Lai gan ziņojumā atzīts, ka UNRWA ir “stabila sistēma”, tajā teikts, ka tai

jādara vairāk, lai uzlabotu savu neitralitāti, personāla pārbaudi un pārredzamību.

Aģentūra uzstāj, ka tā veic detalizētas darbinieku rekomendāciju pārbaudes un sniedz personāla sarakstus Izraēlai.

Izraēlas iestādes norāda, ka ziņojumā nav ņemta vērā problēmas nopietnība, un apgalvo, ka ziņojums piedāvā simboliskus risinājumus, kas nerisina “Hamās” iefiltrēšanās apjomu UNRWA, kā arī to, ka UNRWA ir sistemātiskas saites ar “Hamās”.

ES aicinājums izskanēja laikā, kad ASV humānās palīdzības sūtnis Gazā Deivids Seterfīlds (David Satterfield) atkārtoti brīdināja, ka visā palestīniešu teritorijā, jo īpaši tās ziemeļos, pastāv ļoti augsts bada risks.

Izraēla ir apņēmusies pakāpeniski palielināt palīdzības apjomu līdz pirmskara līmenim, un UNRWA dati liecina, ka pirmdien Gazā iebrauca 316 kravas automašīnas, kas ir lielākais skaits kopš kara sākuma.

Lasiet arī: ANO vadītājs aicina neapturēt finansējumu UNRWA

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas