ES Parlaments aicina Ungārijai atņemt balsstiesības

Balsojumā ceturtdien, 18.janvārī, Eiropas Parlamenta (EP) deputātu vairākums atbalstīja nesaistošu rezolūciju, kurā citas Eiropas Savienības (ES) valstis tiek mudinātas izmantot ES līgumu apakšpunktu, lai izvērtētu, vai Ungārija ir izdarījusi nopietnus un ilgstošus ES vērtību pārkāpumus, tādējādi aicinot ES Padomi izskatīt iespēju atņemt Ungārijai balsstiesības ES jautājumos. Rezolūcijā arī aicināts vērsties ES tiesā pret Eiropas Komisiju (EK) saistībā ar līdzekļu atsaldēšanu Ungārijai, ziņo Politico.

Par rezolūcijas pieņemšanu nobalsoja 345 deputāti, 104 bija pret un 29 atturējās.

Šāds lēmums tika pieņemts pirms gaidāmā ES līderu samita, kurā tiks mēģināts pārliecināt Ungāriju pārskatīt savu nostāju attiecībā uz ES finansējuma piešķiršanu kara skartai Ukrainai.

Ungārijas liberālā likumdevēja Katalīna Čeha (Katalin Cseh) paziņoja, ka EP balsojums apliecina apņemšanos aizstāvēt tiesiskumu ES, uzsverot nostāju pret premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) iespējamiem šantāžas mēģinājumiem. Viņa pauda viedokli, ka

EK tagad ir jāsaskaras ar sevis radītajām sekām saistībā ar ES vērtību apdraudēšanu.

Iepriekš Orbāns apsūdzēja EP deputātus, ka viņi vēlas “atņemt cilvēkiem tiesības pieņemt lēmumus par savu nākotni,” viņš sacīja vietnē X, uzsverot, ka tā ir antidemokrātiska nostāja.

EP balsojumam nav juridiska spēka, jo šādu pasākumu pieņemšana nav Parlamenta kompetencē. Taču tas kalpo kā politisks signāls, uzsverot EP deputātu neapmierinātību ar premjerministra Orbāna atkāpšanos no tiesiskuma un to, cik maz ES ir darījusi, lai to risinātu.

EP deputātu aicinājums vērsties pret EK Eiropas Savienības tiesā

ir saistīts ar sašutumu par Komisijas lēmumu atsaldēt 10,2 miljardus eiro Ungārijai. Juridiskā komiteja kopā ar Parlamenta juridisko dienestu izvērtēs šādas lietas ierosināšanas iespējamību, kurā vispirms tiktu lūgts tiesai pārbaudīt Komisijas veiktās līdzekļu atsaldēšanas likumību.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) šonedēļ EP deputātiem sacīja, ka šāds solis bijis pamatots, tomēr viņa saniknoja dažus deputātus, pametot zāli pirms debašu beigām.

Taču EP neatbalstīja grupas “Atjaunot Eiropu” piedāvājumu draudēt ar uzticības atsaukšanu Komisijai, ja Ungārijai tiks atsaldēti vēl lielāki līdzekļi.

Tāpat neveiksmi cieta galēji kreiso partiju piedāvājums apturēt Ungārijas prezidentūru ES Padomē, kas rotācijas kārtībā norisināsies no šā gada jūlija līdz decembrim, vēsta Politico.

Lasiet arī: ES samita priekšvakarā EK atbloķē 10,2 miljardus eiro Ungārijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas