ES piešķirs Igaunijai līdzekļus lietus ūdens savākšanas sistēmu sakārtošanai

Eiropas Savienība (ES) piešķirs Igaunijai 25 miljonus eiro esošos lietus ūdens novades sistēmu nomaiņai, un atsevišķi reģioni saņems papildus 14 miljonus eiro, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Esošās Igaunijas lietus ūdens savākšanas sistēmas veidotas, vadoties pēc iepriekšējiem klimatiskajiem apstākļiem. Vides ministrijas padomnieks Olavs Ojala (Olav Ojala) sacīja: “Klimata pārmaiņu prognozes liecina, ka ekstrēmas un intensīvas lietavas turpmāk mūs piemeklēs biežāk, un tas var nest plūdus.”

Ūdens plūsma lietus ūdens savākšanas sistēmās bieži ir tik intensīva, ka tās pārplūst un appludina ielas, radot problēmas ielās un stāvlaukumos. Ojala norādīja, ka ir steidzami jāatjauno sistēmas, kas vairs nepilda savu funkciju.

Lielākajam riskam ir pakļauti piekrastes reģioni un upju apkaimes, kā arī pilsētvide, kur sablīvētā augsne vājāk spēj uzņemt ūdeni. Tas nozīmē, ka

ir nepieciešams arī radīt dabiskas ūdens novades sistēmas, piemēram, grāvjus un infiltrācijas joslas.

Ojala pastāstīja: “Tie novirzīs ūdeni no kanalizācijas caurulēm, un uzsūks to zemē. Vēl viena iespēja ir novadīt ūdeni sistēmās, kas aizkavē ūdens plūsmu, piemēram, grāvjos.”

Papildus nepieciešams arī atdalīt sistēmas, lai lietus ūdens un kanalizācija neplūstu pa vienām caurulēm, jo apvienotās sistēmas nespēj tikt galā ar strauju ūdens apjoma pieaugumu. Ojala piebilda, ka lietus ūdens sajaukšanās ar kanalizāciju un pēc tam nonākšana apkārtējā vidē rada arī piesārņojuma risku.

Igaunijas Ūdenssaimniecības asociācijas (EVEL) izpilddirektors Raili Kermass (Raili Kärmas) norādīja, ka

dabiskās ūdens savākšanas sistēmas samazina izmaksas, kas rezultējas arī lētākā ūdensapgādē:

“Sausuma gados lietus ūdens savākšanas tehnoloģijas, kas balstītas dabiskajās sistēmās, var tikt izmantotas lietus ūdens izmantošanai, kas ir ekonomiski izdevīgi un labvēlīgi videi.”

Tomēr gan Kermass, gan Ojala ir vienisprātis, ka ar ES atbalstu nepietiks, lai uzlabotu lietus ūdens sistēmas visā Igaunijā. Kermass sacīja, ka Tartu vien būs nepieciešami 12,5 miljoni, un Tallinā izmaksas noteikti būs lielākas. EVEL izpildirektors piebilda, ka ir neiespējami veikt uzlabojumus visur, un ir svarīgi tam ik gadu atvēlēt līdzekļus.

Lasiet arī: VIDEO| Pēc spēcīgām lietusgāzēm Jelgavā aplūdušas vairākas ielas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas