ES Ungārijai gatavojas piešķirt 900 miljonus eiro

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien, 23.novembrī, apstiprināja 900 miljonus eiro avansa maksājumos Ungārijai no iesaldētajiem atveseļošanās līdzekļiem, kas tika iesaldēti saistībā ar bažām par korupciju un demokrātiskās kontroles un līdzsvara pārkāpumiem premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) valdīšanas laikā, lai novērstu Ungārijas veto atbalsta sniegšanai Ukrainai, ziņo Reuters.

Ungārija kavē ES lēmumus, ar kuriem Ukrainai līdz 2027.gadam paredzēts piešķirt 50 miljardu eiro lielu ekonomisko palīdzību un sākt pievienošanās sarunas ar Ukrainu. Ungārija ir arī kavējusi plānu piešķirt Ukrainai ES militāro palīdzību 20 miljardu eiro apmērā un

iebilst pret sankcijām pret Krieviju.

Orbāns, slavējot sakarus ar Maskavu, arī apgalvojis, ka Ungārija korupcijas ziņā ir līdzvērtīga citām ES valstīm.

Ungārijas valdības rīkotā reklāmas kampaņa, kurā tiek nomelnota EK un ierosinātais likumprojekts par Valsts suverenitātes aizsardzību vēl vairāk ir saasinājis Ungārijas attiecības ar ES.

Ungārijas galvenais ES sarunu vedējs Tibors Navračičs (Tibor Navracsics) valsts ziņu aģentūrai MTI sacījis, ka Ungārijas apņemšanos turpināt sarunas ar Briseli, lai atsaldētu visus ES līdzekļus, uz kuriem tai ir tiesības.

Saskaņā ar Reuters apstiprinātie 900 miljoni eiro avansa maksājumos, kas ir daļa no RePowerEU pēc pandēmijas iniciatīvas, neprasa ievērot tiesiskuma nosacījumus, kas parasti tiek saistīti ar ES finansiālo palīdzību. ES amatpersonas ir paziņojušas, ka Ungārija plāno izmantot RePowerEU līdzekļus savas elektroenerģijas nozares modernizācijai.

Ceturtdienas EK lēmums ir jāapstiprina pārējām ES valstīm,

un lēmums varētu tikt pieņemts 8. decembra finanšu ministru sanāksmē, saskaņā ar Reuters sniegto informāciju.

ES amatpersonas paredzot, ka nākamgad sekos divi maksājumi, katrs aptuveni 460 miljonu eiro apmērā, taču, lai piekļūtu papildu līdzekļiem, Ungārijai jāizpildot ES nosacījumus par korupcijas apkarošanu un tiesu neatkarības nodrošināšanu.

Jau pagājušajā mēnesī amatpersonas aģentūrai Reuters sacīja, ka ES ir apsvērusi iespēju piešķirt iesaldētos līdzekļus Ungārijai apmaiņā pret atbalstu Ukrainai, avoti, kas gatavojas 14.-15.decembra ES līderu samitam, pauda skepsi par to, ka Orbāns varētu pārdomāt.

Lasiet vairāk: Ungārija aicina pārskatīt ES politiku attiecībā uz Ukrainu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas