Ungārija aicina pārskatīt ES politiku attiecībā uz Ukrainu

Trešdien, 15.novembrī, Ungārija aicināja pārskatīt Eiropas Savienības (ES) nostāju Ukrainas jautājumā, oponējot Vācijai, Lietuvai, Somijai un Īrijai, kuras atbalstīja paātrinātu Ukrainas integrāciju blokā un lielāku atbalstu Kijivai, ziņo Reuters.

Ungārija pašlaik kavē ES lēmumu nākamajā mēnesī sākt oficiālas sarunas ar Ukrainu par dalību ES, tiklīdz būs izpildīti visi nosacījumi un piešķirt Ukrainai 50 miljardu eiro atbalstu no bloka budžeta līdz 2027.gadam. Lai pieņemtu šos lēmumus, ir nepieciešama visu 27 ES dalībvalstu vienprātība, un

Ungārijas pretestība rada šķēršļus, neraugoties uz pārējo ES atbalstu.

Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka (Janos Boka) aicināja “veltīt laiku pārdomām un stratēģiskām diskusijām” par ES politiku attiecībā uz Ukrainu, ierodoties uz sarunām ar ES kolēģiem, lai sagatavotos gaidāmajam bloka līderu samitam, kas notiks 14. un 15.decembrī, vēsta Reuters.

Boka minēja, kamēr šādas diskusijas nenotiks, Budapešta neatbalstīs nekādus ES lēmumus par Ukrainas pievienošanās procesa virzību vai papildu palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) kā iemeslu Ungārijas opozīcijai ir minējis bažas par ungāru minoritātes tiesībām Ukrainā. Turklāt viņš joprojām nav vienisprātis ar ES par bloka lēmumu iesaldēt Ungārijas piekļuvi fondiem, sakarā ar bažām par atkāpšanos no demokrātijas viņa valdīšanas laikā.

ES amatpersonas ir paziņojušas, ka Ungārijas veto attiecībā uz finansiālo palīdzību Ukrainai varētu tikt apiets, tomēr

tas neattiektos uz Ukrainas uzaicināšanu uz pievienošanās sarunām.

Vācijas ES ministre Anna Lūrmane (Anna Luhrmann) uzsvēra, ka ir svarīgi decembrī panākt vienošanos par finanšu shēmu, lai sniegtu atbalstu Ukrainai. Viņas domas atbalstīja arī viņas kolēģe no Īrijas.

Somijas pārstāvis Anderss Adlerkreucs (Anders Adlercreutz) uzsvēra atbalsta Ukrainai, Gruzijai un Moldovai drošības aspektu, uzsverot, ka Eiropas valstīm ir jāsaprot, cik svarīgi ir palīdzēt Ukrainai.

Lietuvas pārstāve Jovita Neļupšiene (Jovita Neliupsiene) uzsvēra, ka lēmumi saistībā ar bloka paplašināšanos jāpieņem decembra ES samitā, lai izvairītos no uzticamības graušanas.

Reuters raksta, ka Ungārija jau agrāk ir uz laiku bloķējusi lēmumus par palīdzību Ukrainai un ir aicinājusi “stratēģiski” apspriest ES sankcijas pret Krieviju.

Kāda augsta ranga ES amatpersona pauda bažas par iespēju decembrī pieņemt lēmumu par ES dalības sarunām ar Ukrainu, ņemot vērā nepieciešamību panākt vienprātību, un paziņoja: “Es šobrīd neredzu izeju,” ziņo aģentūra Reuters.

Lasiet vairāk: EK aicina sākt sarunas par Ukrainas dalību ES

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas