ES Vestagere triumfē cīņā pret “Apple” nemaksātajiem nodokļiem un “Google” pretmonopola praksi

Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere (Margrethe Vestager), kuras pilnvaru termiņš beidzas novembrī un kura ir iemantojusi slavu, vēršoties pret lielo tehnoloģiju uzņēmumiem, otrdien, 10.septembrī, guva divas lielas uzvaras, kad Eiropas augstākā tiesa (EST) apstiprināja viņas 13 miljardu eiro prasību pret “Apple” Īrijas nodokļu darījumiem un 2.4 miljardu eiro prasību pret “Google” pret konkurenci vērsto praksi, ziņo “Reuters”.

Abi spriedumi ir galīgi, un tos nevar pārsūdzēt.

ES konkurences komisāre pauda gandarījumu par spriedumiem. “Šodien ir milzīga uzvara Eiropas iedzīvotājiem un nodokļu tiesiskumam,” viņa paziņoja vietnē “X” par Apple spriedumu, slavējot arī Google spriedumu kā lielu uzvaru digitālā taisnīguma jomā.

2016.gadā Eiropas Komisija lika “Apple” samaksāt Īrijai 13 miljardus eiro nesamaksāto nodokļu, apsūdzot uzņēmumu, ka tas vairāk nekā divas desmitgades ir guvis labumu no diviem Īrijas nodokļu nolēmumiem, kas 2014.gadā mākslīgi samazināja tās nodokļu slogu līdz pat 0,005%.

ES augstākā tiesa šo lēmumu apstiprināja, atbalstot konkurences komisāres Vestageres prasību.

“Tiesa pieņem galīgo spriedumu šajā lietā un apstiprina Eiropas Komisijas 2016.gada lēmumu: Īrija uzņēmumam “Apple” piešķīra nelikumīgu valsts atbalstu, kas Īrijai ir jāatgūst,” norādīja tiesneši.

Gan “Apple”, gan Īrija apstrīdējušas Eiropas Komisijas 2016.gada nolēmumu, “Apple” apgalvojot, ka uzņēmums ir ievērojis Īrijas nodokļu likumus un maksājis atbilstošus nodokļus, savukārt Īrija aizstāvējusi savu nodokļu režīmu kā atbilstošu normām.

Atsevišķi tiesa noraidīja “Google” un tās mātesuzņēmuma “Alphabet” iesniegto apelācijas sūdzību par Komisijas 2017.gadā uzlikto 2,4 miljardu eiro naudas sodu, par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tiešsaistes meklēšanas pakalpojumos, vairāk nekā divpadsmit Eiropas valstīs dodot priekšroku savam cenu salīdzināšanas iepirkšanās pakalpojumam salīdzinājumā ar konkurentu pakalpojumiem.

Tiesa atzina, ka šī “Google” prakse “bija diskriminējoša”.

“Google” pauda vilšanos par tiesas spriedumu, vienlaikus norādot, ka jau 2017.gadā ir veikusi izmaiņas, lai izpildītu Eiropas Komisijas lēmumu.

Šis bija viens no trijiem lielajiem sodiem, kas uzņēmumam uzlikti par dažādām pret konkurenci vērstām darbībām.

Pēdējo desmit gadu laikā uzņēmums “Google” ir sakrājis 8,25 miljardus eiro sodanaudā. Uzņēmums ir apstrīdējis divus nolēmumus, kas attiecas uz tā mobilo operētājsistēmu “Android” un reklāmas pakalpojumu “AdSense”, un tagad gaida spriedumus.

Uzņēmums arī cīnās pret pagājušajā gadā izvirzītajām ES pretmonopola apsūdzībām, kas varētu likt tam pārdot daļu no ienesīgā reklāmas tehnoloģiju biznesa pēc tam, kad regulatori apsūdzēja to par savu reklāmas pakalpojumu privileģēšanu.

Lasiet arī: Austrālija plāno noteikt minimālo vecumu sociālo plašsaziņas līdzekļu lietošanai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas